Functie: 
Onderzoeker in opleiding
Specialisatie: 
Twentieth-century history, World War II, text and data mining, and – more general – the application of distant reading and data-science techniques in humanities research
E-mail: 
m.van.lange[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31(0)20-5233800

Milan van Lange (1992) volgde een bachelor Geschiedenis en een master Actuele Geschiedenis (cum laude) aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Voor zijn afstudeerscriptie deed hij onderzoek naar de Nederlandse deelname aan wereldtentoonstelling van 1939 te New York. Hij is onder meer geïnteresseerd in moderne geschiedenis, representaties van het verleden, de band tussen verleden, heden en toekomst, emoties uit het verleden, digitale onderzoeksmethoden, gedigitaliseerd bronmateriaal en digitale tekst analyse.

Milan werkt momenteel als promovendus bij het NIOD en de Universiteit Utrecht. Zijn project ‘War and Emotions’ is gericht op het onderzoeken van emotionele uitingen in politieke en publieke debatten over de Tweede Wereldoorlog. Daarbij houdt hij zich tevens bezig met het gebruik van innovatieve digitale technologieën bij het bestuderen en analyseren van gedigitaliseerde historische bronnen.

Vorige functies:

  • 2015-2016: Als onderzoeksassistent van prof. dr. Ismee Tames hield Milan zich bezig met de integratie van digitale onderzoeksmethoden in de historische onderzoekspraktijk en was hij betrokken bij het onderzoeksprogramma: ‘Heel gewoon of juist bijzonder? Nieuwe visies op mensen in verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland 1940-1945’. Daarnaast werkte hij aan de voorbereiding van het project ‘War and Emotions’.
  • 2014: Als onderzoeks-stagiair voor prof. dr. Ismee Tames werkte Milan onder andere aan een exploratie van de mogelijkheden van digitale onderzoeksmethoden in het historisch onderzoek.

Milan heeft ook een eigen website, hier kunt u onder andere het werk van Milan volgen.