Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
modern Aziatische geschiedenis, Japan, Indonesië, Chinese netwerken
E-mail: 
p.post[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Peter Post (1953) heeft culturele antropologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1991 op het proefschrift Japanse Bedrijvigheid in Nederlands-Indië, 1868-1942, structurele elementen van Japans vooroorlogse economische expansie in Zuidoost Azië. In 1992 volgde een vijfjaarlijkse aanstelling als Academie Onderzoeker aan dezelfde universiteit. Eind 1998 kwam Post bij het NIOD om de afdeling Azië te versterken.

Hij heeft in binnen- en buitenland meerdere workshops en conferenties georganiseerd, was gastonderzoeker bij verschillende instituten in Japan, Singapore en Indonesië, en was mede-initiator van enkele omvangrijke internationale onderzoeksprogramma’s in Nederland. Hij is vooral geïnteresseerd in de historische ontwikkeling van de Aziatische economie en richt zich daarbij met name op de rol van Japan en Overzeese Chinese netwerken.

Publicaties zijn o.a. Chinese Indonesians and Regime Change (Brill, 2011, co-editor) en het bekroonde The Encyclopedia of Indonesia in the Pacific War (Brill, 2010, general editor. Choice Outstanding Academic Title Award 2010).

Proefschrift: Japanse Bedrijvigheid in Nederlands-Indië, 1868-1942 (Amsterdam; 1991).

Nevenfuncties:

  • Lid van de medezeggenschapscommissie (OC)
  • Editor Asia Matters
  • Blind reviewer Journal of Asian Studies, Pacific Affairs, Southeast Asian Studies