Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
Modern Aziatische geschiedenis, relatie Japan-Indonesië, Overzeese Chinese netwerken, Aziatisch ondernemerschap en bedrijfsgeschiedenis
E-mail: 
p.post[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Peter Post (1953) heeft culturele antropologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1991 op het proefschrift Japanse Bedrijvigheid in Nederlands-Indië, 1868-1942, structurele elementen van Japans vooroorlogse economische expansie in Zuidoost-Azië. In 1992 volgde een vijfjaarlijkse aanstelling als Academie Onderzoeker aan dezelfde universiteit. Eind 1998 kwam Post bij het NIOD om de afdeling Azië te versterken.

Hij heeft in binnen- en buitenland meerdere workshops en conferenties georganiseerd en was gastonderzoeker bij verschillende instituten in Japan, Singapore en Indonesië, w.o. negen maanden als visiting-scholar bij het Asia-Pacific Research Institute van Waseda University in Tokyo (2007-2008). Hij was mede-initiator van enkele omvangrijke onderzoeksprogramma’s in Nederland, w.o. de Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI) van het KITLV,  het UvA-VUA project “Brokers of Capital and Knowledge” (WOTRO), en voor het NIOD het Historical Research Program Japan and The Netherlands II en het programma “Van Indië tot Indonesië” (Indonesia across Orders). Post is vooral geïnteresseerd in de veranderende dynamiek van de regionale Aziatische economie in de periode 1860s-1960s en richt zich daarbij met name op het functioneren van Overzeese Chinese handels- en familienetwerken in de confrontatie tussen de Japanse en Europese koloniale grootmachten. Voor het onderzoek naar het karakter van Overzeese Chinese familienetwerken maakt hij de laatste jaren dankbaar gebruik van particulier foto- en filmmateriaal van Indisch Chinese families.

Naast Engels is zijn werk ook gepubliceerd in het Japans, Chinees en Indonesisch.

Publicaties zijn o.a. Chinese Indonesians and Regime Change (Brill, 2011, co-editor), het bekroonde The Encyclopedia of Indonesia in the Pacific War (Brill, 2010, general editor), en recentelijk The Kwee Family of Ciledug (LM Publishers, 2018).

Momenteel werkt hij aan een monografie over het machtige Indonesisch Chinese conglomeraat, het Oei Tiong Ham Concern uit Semarang.

Proefschrift: Japanse Bedrijvigheid in Nederlands-Indië, 1868-1942 (Amsterdam; 1991).