Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
ontrechting, roof en rechtsherstel; dynamiek van (bureaucratische) systemen en hun effecten op individuen en groepen tijdens de bezetting en de naoorlogs periode; collectieve en individuele herinnering; geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis
E-mail: 
r.gruter[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Dr. Regina Grüter (1953) studeerde af in de nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en volgde daarna een persoonlijk post-doctoraal curriculum in de psychologie. Zij promoveerde in 1997 op de affaires rond Friedrich Weinreb, waarvoor zij de dr. L. de Jong-prijs ontving. Daarna was zij senior onderzoeker van de Commissie Scholten. Waarvoor zij onderzoek deed naar roof en rechtsherstel van verzekeringstegoeden van Joodse polishouders. Vervolgens leidde zij het verificatieteam van de individuele Maror-gelden, die de restitutie-uitkering van tegoeden aan Joodse overlevenden en nabestaanden beschikbaar stelde. Van 2003 tot 2012 was zij hoofd van de afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis. In 2010 was zij getuige-deskundige in het proces tegen Iwan Demjanjuk.

Sinds begin 2013 is zij verbonden aan het NIOD, waar zij een monografie voorbereidt gebaseerd op haar rapport voor de Commissie Scholten. Vervolgens zal zij een brede studie verrichten naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis vlak voor, tijdens en na de Duitse bezetting.

Zij publiceerde (populair-)wetenschappelijke artikelen over de joodse verzekerden, roof en rechtsherstel; over de nasleep van de oorlog in  Nederlands-Indië; het Informatiebureau en de herinnering aan het Nederlandse Rode Kruis tijdens de bezetting.

ProefschriftEen fantast schrijft geschiedenis. De affaires rond Friedrich Weinreb (Amsterdam, 1997).