Functie: 
Senior Onderzoeker
Specialisatie: 
Roof en rechtsherstel, met name Joodse verzekeringstegoeden; ethische dilemma’s en de rol van humanitaire organisaties in oorlogs- en bezettings situaties
E-mail: 
r.gruter[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Regina Grüter (1953) studeerde nieuwste geschiedenis en psychologie aan de Universiteit van Leiden. Zij promoveerde in 1997 op de affaires rond Friedrich Weinreb, waarvoor zij de dr. L. de Jong-prijs ontving. Daarna was zij senior onderzoeker van de Commissie Scholten, waarvoor zij onderzoek deed naar roof en rechtsherstel van verzekeringstegoeden van Joodse polishouders. Vervolgens leidde zij het verificatieteam van de individuele Maror-gelden, die de restitutie-uitkering van tegoeden aan Joodse overlevenden en nabestaanden beschikbaar stelde. Van 2003 tot 2012 was zij hoofd van de afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis. In 2010 was zij getuige-deskundige in het proces tegen Iwan Demjanjuk.

Sinds begin 2013 is zij verbonden aan het NIOD. In 2015 publiceerde zij een monografie over het rechtsherstel van Joodse polissen en de Restitution Movement in de VS. Vervolgens publiceerde zij in 2017 Kwesties van leven en dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog.

Proefschrift: Een fantast schrijft geschiedenis. De affaires rond Friedrich Weinreb (Amsterdam, 1997).