Functie: 
Onderzoeker
Specialisatie: 
Massaal geweld, genocide, burgeroorlogen
E-mail: 
u.ungor[at]niod[dot]knaw[dot]nl

Overzicht onderzoeksresultaten

Uğur Ümit Üngör (1980) promoveerde in 2009 met zijn proefschrift Young Turk Social Engineering: Mass Violence and the Nation State in Eastern Turkey, 1913-1950 aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008-2009 was hij als docent in internationale geschiedenis verbonden aan de faculteit geschiedenis van de University of Sheffield en in 2009-2010 als postdoc research fellow aan het Centre for War Studies of University College Dublin.

Momenteel is hij als Universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en als onderzoeker bij het NIOD. Als onderzoeker richt hij zich op massaal geweld, genocide en burgeroorlogen. Zijn meest recente publicaties zijn Genocide: New Perspectives on its Causes, Courses and Consequences (Amsterdam University Press, 2016, ed.), Confiscation and Destruction: The Young Turk Seizure of Armenian Property (Continuum, 2011) en de bekroonde The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia, 1913-1950 (Oxford University Press, 2011).

Hij is redacteur bij Journal of Perpetrator Research en coördinator van het Syrian Oral History Project bij het NIOD. Daarnaast leidt hij op dit moment een door het NWO gefinancierd onderzoeksproject naar paramilitarisme, onderdeel hiervan is de monografie Paramilitarism: Mass Violence in the Shadow of the State (Oxford University Press, verwacht in 2019).

proefschriftYoung Turk Social Engineering: Mass Violence and the Nation State in Eastern Turkey, 1913-1950