Ga direct naar: Inhoud

prof. dr. Frank van Vree

Biografie

Frank van Vree is sinds 2016 directeur van het NIOD en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij o.a. decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen en hoogleraar Mediastudies aan de UvA, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en gastonderzoeker aan New York University.
Van Vree studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen en Leiden. Hij publiceerde op uiteenlopende terreinen, van moderne geschiedenis en historische cultuur tot mediastudies en journalistieke cultuur. Ook was hij jarenlang medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer en redacteur van Feit & fictie.
 

Als directeur van het NIOD is Van Vree verantwoordelijk voor een aantal grote onderzoeksprojecten, te beginnen met het programma Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië 1945-1950 (NIOD, KITLV en NIMH). Verder is hij nauw betrokken bij o.a. het Pilotproject Koloniale Roofkunst en het onderzoek over psychiatrische instellingen tijdens WOII. Hij speelt een actieve rol in landelijke projecten rond evaluaties, erkennen en waarderen, zoals het SEP 2021-2025 en QRiH.

Zijn publicaties bewegen zich vooral op het terrein van memory studies, moderne geschiedenis en journalistieke cultuur. Belangrijkste publicaties: In de schaduw van Auschwitz (1995), Metamorfose van een dagblad (1996), De Dynamiek van de Herinnering (met Rob van der Laarse, 2009) en Performing the Past. Memory, History, Identity (met Karin Tilmans en Jay Winter 2010), twee bundels over de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg, verzamelplaats tijdens de Jodenvervolging (2013, 2017). Op de rol staat een bundel over de politiek van de geschiedenis.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Ma13:30 - 16:30 u
  • Di - Vr10:00 - 16:30 u