Ga direct naar: Inhoud
Medewerkers

Dr. Kylie Thomas

Biografie

Kylie Thomas is als senior onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Samen met Kees Ribbens leidt ze het NIOD ImageLab, gericht op oorlog en visuele cultuur.

 

Van 2019–2021 was ze een Marie Skłodowska-Curie Research Fellow aan het NIOD met haar project “Women, Photography and Resistance in Transnational perspective”, dat zich richt op het werk van vrouwelijke fotografen die deelnamen aan verzetsbewegingen als De Ondergedoken Camera (The Underground Camera) in Nederland, en het anti-apartheid fotografiecollectief Afrapix in Zuid-Afrika.

De afgelopen tien jaar richtte haar werk zich op hoe feministische, queer en dekoloniale perspectieven van invloed kunnen zijn op manieren van denken over fotografie, geschiedenis, geheugen en geweld. Ze is schrijver van het boek Impossible Mourning: HIV/AIDS and Visuality after apartheid, en co-redacteur van twee boeken over fotografie in Africa. Naast haar publicaties over visuele geschiedenis en cultuur, heeft ze ook geschreven over politiegeweld en -marteling (in samenwerking met het Centre for the Study of Violence and Reconciliation in Zuid-Afrika). Ook doet ze onderzoek naar mensenrechtenschendingen en het het heropenen van gerechtelijk onderzoek naar de dood van activisten die werden vermoord in politiedetentie tijdens apartheid – een zaak die nog niet was opgelost toen de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie ophield te bestaan.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag