Ga direct naar: Inhoud
-
Red Terror victims Ethiopia (foto: Thijs Bouwknegt)
Nieuws

1 maart deadline inschrijving MA Holocaust and Genocide Studies

Gepubliceerd op 17 februari 2023
In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam biedt het NIOD een boeiend masterprogramma aan: Holocaust and Genocide Studies. Met dit éénjarige masterprogramma onderzoek je genociden uit de 20e eeuw vanuit verschillende disciplines. Vaak worden genociden en massale wreedheden als vormen van onverklaarbaar geweld gezien. Ook wordt gedacht dat daders gemotiveerd worden door irrationele haat. Toch hebben genociden op verschillende plekken en in uiteenlopende historische tijdvakken plaatsgevonden. Hoe valt dit te verklaren? Door een interdisciplinaire, wetenschappelijke benadering onderzoeken we het hoe en waarom achter genocide en massaal geweld.

Waarom een Master Holocaust and Genocide Studies?

  • Connectie met het heden

Het curriculum richt zich op genociden en massale wreedheden in de 20e eeuw, en omvat naast de Holocaust de Rwandese Genocide, de Armeense Genocide, de genocide in Cambodja, massaal geweld in het Midden-Oosten en andere hedendaagse gevallen. 

  • Breed perspectief

De masteropleiding Holocaust and Genocidestudies biedt een interdisciplinair en vergelijkend programma aan, waarin je zowel de ideologie achter een genocide (of massale wreedheid) als de context van oorlog bespreekt. 

  • Ideale studieomgeving 

Tijdens het studiejaar bezoek je meerdere genocide-gerelateerde plekken in Nederland, zoals voormalig Kamp Westerbork en het Internationaal Strafhof in Den Haag. 

  • Samenwerking met het NIOD

De samenwerking tussen het NIOD en de Universiteit van Amsterdam maakt dit masterprogramma uniek. Als student krijg je toegang tot een gespecialiseerde bibliotheek, kun je putten uit meer dan 2500 meter archiefmateriaal, en gebruikmaken van de expertise van de NIOD-onderzoekers. Daarnaast volg je een deel van de college's in het Rijksmonument waarin het NIOD zetelt. 

Deadline inschrijving: 1 maart 2023 

Heb je interesse in de masteropleiding Holocaust and Genocidestudies? Schrijf je dan vóór 1 maart 2023 in. Wil je meer weten over de toelatingseisen, de mogelijkheden, het curriculum of de docenten? Kijk dan op de website van de Universiteit van Amsterdam

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag