Ga direct naar: Inhoud
-
Collectie NIOD, Beeldbank WO2, nummer 5222
Nieuws

15 mei deadline inschrijving MA Restitution Studies

Gepubliceerd op 25 april 2023
Binnen het Engelstalige duale masterprogramma Heritage and Memory Studies biedt de Universiteit van Amsterdam een boeiende specialisatie aan: Restitution Studies. Herkomst en restitutie zijn steeds actuelere en urgente kwesties voor musea, collecties en erfgoedinstellingen, maar ook voor de samenleving als geheel. Op 15 mei sluit de inschrijving voor dit masterprogramma.

Restitution Studies

Studenten worden tijdens de specialisatie door middel van verschillende vakken en een stage voorbereid op werk in het veld van Restitution Studies. Hierbij worden academische vaardigheden en kennis gecombineerd met relevante, praktijkgerichte vaardigheden. Voor deelname aan dit masterprogramma dienen studenten een achtergrond te hebben in archeologie, kunstgeschiedenis, geschiedenis of een andere relevante bachelor. Binnen het debat over restitutie en erfgoed besprijkt de specialisatie Restitution Studies drie voorname gebieden van erfgoed:

  • Illegale handel en geroofde voorwerpen in archeologische context; 
  • de Tweede Wereldoorlog; 
  • Koloniaal verleden. 

Samenwerking met Expertisecentrum Restitutie (ECR) 

Partner binnen de specialisatie Restitution Studies is het op het NIOD gevestigde Expertisecentrum Restitutie. Het ECR verricht zowel zelfstandig als in opdracht onafhankelijk en onpartijdig onderzoek doet naar bezitsverlies van cultuurgoederen als gevolg van het naziregime en de restitutie. 

In de onderstaande video lichten programmadirecteur van het masterprogramma Arnold Witte en curator Laurien de Gelder de relevantie en urgentie van de specialisatie Restitution Studies toe. Wil je meer informatie over het programma of de toelatingseisen? Kijk dan op de website van de Universiteit van Amsterdam. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag