11 januari 2021

NIOD bestond op 8 mei 2020 75 jaar. We zouden bij dit bijzonder jubileum stil staan met een uitgebreid feestelijk én inhoudelijk programma, waaronder het symposium The Lasting Impact of World War II, de wetenschappelijke conferentie War, Holocaust and Genocide Studies in the Era of Post-Colonialism en de publieksconferentie: Oorlog als levend verleden. De hedendaagse impact van massaal geweld.

Bij het uitbreken van de COVID-19 crisis hebben we besloten alle bijeenkomsten uit te stellen naar het najaar van 2020. Vervolgens zagen we ons gedwongen tot een tweede uitstel, naar mei 2021. Omdat we de vooruitzichten voor het eerste half jaar van 2021 nog weinig bemoedigend vinden, hebben we besloten de bijeenkomsten volledig te annuleren. Uiteraard spijt het ons bijzonder: er stonden interessante programma’s klaar op mooie locaties. Maar het momentum is weg en we menen dat we onze energie beter op iets nieuws kunnen richten - zeker in het licht van het feit dat de viering van het 75-jarig bestaan niet ongemerkt voor is gegaan. Zo is er een bundel over het NIOD verschenen, alsmede een korte film en een podcast. Met de series #People of the NIOD en #NIOD75 en de gelukswensen die we ontvingen uit de politiek, media en wetenschap stonden we op onze site en social media stil bij ons jubileum. En in het gebouw is een kleine tentoonstelling ingericht - en die blijft zeker nog even staan, voor het moment dat het gebouw weer werkelijk open gaat.

In plaats van de afgelaste conferenties zullen we op 8 en 9 april een hybride expert seminar organiseren ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Holocaust- & Genocidestudies, onder de titel Holocaust and Genocide Studies: Looking Backward, Moving Forward. Ook zal een serie multimediale artikelen worden geproduceerd, waarin thema's aan de orde komen die ook op de afgelaste conferenties zouden worden aangesneden.  ​