21 december 2012

Het openbare deel van het archief van de Joodsche Raad van Amsterdam kan online worden ingezien. De Raad werd opgericht in februari 1941 als een Judenrat, bestaande uit prominente leden van de Nederlandse joodse gemeenschap, die zelf de uitvoering van de Duitse anti-joodse maatregelen zou reguleren.

Het archief van de Joodsche Raad is een van de meest geraadpleegde collecties van het NIOD en tegelijkertijd zeer kwetsbaar. Digitalisering zal bijdragen aan het bewaren van één van onze topcollecties en het is daarmee een belangrijke stap in het behoud van het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog.

Voor de online presentatie is een nieuwe viewer in gebruik genomen waardoor de documenten elk afzonderlijk bestudeerd kunnen worden. Hierdoor kan de onderzoeker voortaan gemakkelijker digitaal door de documenten bladeren. In de loop van 2013 zal het NIOD alle gedigitaliseerde archieven via deze viewer aanbieden.

Dankzij een subsidie uit het Jewish Heritage Programme van de Rothschild Foundation Europe is dit project gerealiseerd. Het project omvatte het behoud, digitalisering en online presentatie van het archief van de Joodsche Raad (ca. 8 meter), dat wordt beheerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.