16 september 2019

Een nieuwe aflevering in onze serie Bevrijdingsverhalen: 75 jaar geleden werden de eerste plaatsen in Limburg bevrijd.

Na Dolle Dinsdag duurt het nog bijna een week voordat de eerste geallieerde troepen de Nederlandse grens oversteken. Door logistieke problemen, met name het gebrek aan brandstof, gaat de opmars door België trager dan verwacht. Op 12 september 1944 wordt in de Limburgse gemeente Eijsden het eerste Nederlandse grondgebied bevrijd. Op 14 september zijn de Duitsers uit Maastricht verdreven.

De bevrijding van Zuidwest-Limburg gaat snel en volgens de overlevering zonder hevige Duitse tegenstand. Toch is de angst bij de de inwoners groot over wat hen te wachten staat.

Lees er meer over in de bevrijdingsverhalen van september.

In de serie twaalfdelige serie Bevrijdingsverhalen staan individuele ervaringen centraal. Militaire strijd, vernielingen en evacuaties maakten evenzeer deel uit van deze ervaringen als blijdschap en opluchting. In Nederlands-Indië verliep het einde van de Tweede Wereldoorlog bovendien heel anders dan in Nederland. De wisselende perspectieven, van vervolgden en vervolgers, van ondergrondse werkers en NSB’ers, van burgers en militairen en van kolonisator en gekoloniseerde, laten zien dat wat voor de een bevrijding was, voor de ander onvrijheid betekende en dat intense vreugde over het afgeworpen juk naast vertwijfeld verdriet kon staan. Vanaf augustus 2019 verschijnt iedere maand een nieuwe longread. Lees er meer over in de bevrijdingsverhalen van augustus.

Bevrijdingsverhalen sluit nauw aan bij het project ‘Adopteer een dagboek’. Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en circa 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers. Met Adopteer een Dagboek kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

 

 

 

Bron: beeldbank WO2- NIOD