6 november 2019

November is opnieuw een maand van strijd. Er vinden verschillende bombardementen plaats die honderden burgers het leven kosten. In Rotterdam en Den Haag worden grootschalige razzia's gehouden en tienduizenden mannen worden naar Duitsland afgevoerd. In bevrijde steden zoals Eindhoven wordt honger geleden.

We starten de longread van november echter waar we vorige maand gestopt zijn: de Slag om de Schelde. Eind oktober waren Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland bevrijd, en 1 november 1944 volgde Noord-Beveland. Walcheren moet op de daadwerkelijke bevrijding nog enkele dagen wachten.

Lees er meer over in de bevrijdingsverhalen van november.

In de serie twaalfdelige serie Bevrijdingsverhalen staan individuele ervaringen centraal. Militaire strijd, vernielingen en evacuaties maakten evenzeer deel uit van deze ervaringen als blijdschap en opluchting. In Nederlands-Indië verliep het einde van de Tweede Wereldoorlog bovendien heel anders dan in Nederland. De wisselende perspectieven, van vervolgden en vervolgers, van ondergrondse werkers en NSB’ers, van burgers en militairen en van kolonisator en gekoloniseerde, laten zien dat wat voor de een bevrijding was, voor de ander onvrijheid betekende en dat intense vreugde over het afgeworpen juk naast vertwijfeld verdriet kon staan. Vanaf augustus 2019 verschijnt iedere maand een nieuwe longread.

Eerdere afleveringen zijn hier te vinden:

Bevrijdingsverhalen sluit nauw aan bij het project ‘Adopteer een dagboek’. Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de oorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en circa 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers. Met Adopteer een Dagboek kunnen vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan het ontsluiten van deze rijke collectie.

Bron: Beeldbank WO2 - NIOD.