17 november 2020

Vanaf 18 november wordt de oorlogsbrievencollectie (Collectie 247) van het NIOD gedigitaliseerd. De collectie bestaat uit meer dan 13 meter en bevat onder meer brieven van vervolgde Joden, politieke gevangenen, verzetsmensen, displaced persons, vluchtelingen, oostfrontvrijwilligers of mannen in de Arbeidsinzet. Dit betekent dat de fysieke collectie 247 tot medio 2021 niet beschikbaar is voor onderzoek.

Scanbedrijf GMS zal de digitalisering uitvoeren. Het digitaliseren van de collectie vormt de eerste mijlpaal in het project ‘Oorlog uit Eerste Hand: Oorlogsbrieven (1935-1950) van het NIOD digitaal'. Nadat de brieven zijn gedigitaliseerd, worden deze getranscribeerd.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Tot slot wordt waardevolle informatie in de brievenset geannoteerd. ‘Oorlog uit Eerste Hand’ zal zo ook een gestructureerde, wetenschappelijke dataset creëren die in onderzoek gebruikt kan worden voor de toepassing van bijvoorbeeld kwantitatieve tekstanalyse. Dit biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden.

Het project ‘Oorlog uit eerste hand’ wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Mondriaan Fonds in het kader van de subsidieregeling ‘75 jaar Vrijheid’ en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies. De digitalisering zal naar verwachting afgerond zijn in de zomer van 2021.