3 december 2019

Het NIOD heeft zo’n 2100 dagboeken over het dagelijks leven tijdens de oorlog. Direct na de bevrijding in mei 1945 begon het NIOD met het verzamelen van dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1700 dagboeken over de bezetting in Nederland en ca. 400 ‘Indische’ dagboeken. De dagboekencollectie van het NIOD is een unieke bron, die lezers de bezettingstijd laat beleven door een variëteit aan schrijvers.

De afgelopen dagen was er veel aandacht in de pers voor onze dagboekencollectie. Op maandag 2 december was collega René Pottkamp te zien in het NOS Journaal van 20.00 (vanaf minuut 20:00 tot minuut 22:05). Een uitgebreider filmpje is te bekijken in een artikel op de site van de NOS. En ook het NOS Radio 1 Journaal besteedde aandacht aan de dagboekencollectie van het NIOD, met een uitgebreid interview met René Pottkamp.

René Pottkamp is projectleider van het project Adopteer een Dagboek. Met vele handen aan het toetsenbord wil het NIOD de ervaringen en reflecties van de dagboekschrijvers toegankelijk maken voor een breed publiek. Op dit moment zijn er meer dan 100 vrijwilligers bezig met het transcriberen van een selectie uit de dagboekencollectie van het NIOD. Meer informatie over het project Adopteer een Dagboek is te vinden op onze website. In het Noordhollands Dagblad van 26 november werden twee van de vrijwilligers geïnterviewd over het project Adopteer een Dagboek.

In ons online overzicht van dagboeken kunt u korte samenvattingen lezen van de oorlogsdagboeken. Van iets meer dan tweehonderd dagboeken zijn ook scans beschikbaar. Achtenveertig daarvan zijn zelfs woordelijk doorzoekbaar.

Documenten schenken aan het NIOD
Heeft u documenten (dagboeken, foto’s, correspondentie etc.) uit de oorlogsjaren en overweegt u deze stukken te schenken aan het NIOD? Maak dan gebruik van het schenkingsformulier om een bericht naar het NIOD te sturen. Het NIOD neemt daarna zo spoedig mogelijk contact met u op.

Kijk voor meer informatie over het schenken van documenten hier.

Een van de dagboeken in de collectie van het NIOD is geschreven op Monopoly-geld.