25 juni 2020

De EHRI Online Portal is een van de belangrijkste resultaten van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI), een internationaal project gecoördineerd door het NIOD. De EHRI Portal is een online omgeving die gebruikers vrije toegang biedt tot uitgebreide informatie over Holocaust-gerelateerde archieven en collecties in heel Europa en daarbuiten. Een reeks tools helpt om dergelijke informatie te vinden, verkennen, structureren en te delen.

De EHRI-portal stelt gebruikers momenteel in staat door meer dan 325.000 archiefbeschrijvingen van 760 instellingen te bladeren, geeft toegang tot een inventaris van meer dan 2.100 archiefinstellingen met Holocaust-gerelateerd materiaal uit 59 landen, en bevat 63 landenrapporten die een overzicht bieden van de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van de Holocaust, evenals van de archiefsituatie van de betreffende landen. De EHRI Online Portal geeft ook de mogelijkheid om te zoeken naar informatie over verschillende kampen, getto's, organisaties en personen.

Samen met een groot aantal Holocaust-gerelateerde instellingen uit heel Europa, Israël en de VS, is in 2010 het European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) project gestart. Het belangrijkste doel was de verregaande verspreiding en versnippering van Holocaustbronnen en expertise, aanwezig in vele archieven, musea, onderzoeksorganisaties, herdenkingsinstellingen en bibliotheken, aan te pakken en te verminderen. Sindsdien gaat EHRI deze fragmentarisering tegen door bronnen, instellingen en mensen met elkaar te verbinden. Het EHRI-portaal biedt online toegang tot informatie over Holocaust-bronnen, ongeacht waar ze zich bevinden. Het Conny Kristel Fellowship Programma geeft onderzoekers, archivarissen en studenten de mogelijkheid onderzoek te doen in een van 's werelds twintig toonaangevende Holocaust-archieven. Het uitgebreide netwerk- en trainingsprogramma van EHRI brengt mensen samen. Tot slot bevordert EHRI met innovatieve tools de digitale transformatie van Holocaustonderzoek.

Om de European Holocaust Research Infrastructure te bestendigen en verder te ontwikkelen, transformeert het project zich nu tot permanente organisatie, die transnationaal Holocaustonderzoek, herdenking en onderwijs ook voor de toekomst moet  helpen veiligstellen. In januari 2025 zal EHRI volledig zelfstandig operationeel zijn. Tegelijkertijd zal EHRI de integratie van de holocaustarchieven en het onderzoek blijven verdiepen. Hoewel de impact van EHRI voornamelijk wetenschappelijk is, bevordert het ook een bredere sociale en politieke agenda. De recente opkomst van antisemitisme, vreemdelingenhaat en agressief nationalisme toont aan dat holocaustonderzoek nooit een puur academische aangelegenheid is, maar een voorwaarde voor open en niet-discriminerende samenlevingen in Europa en daarbuiten.

EHRI is een ESFRI-project en wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

In deze video (onderaan deze pagina) van 3 minuten vindt u een introductie tot de EHRI-portal.

 

Video (YouTube of Vimeo):