29 januari 2018

NIOD-directeur Frank van Vree in live-uitzending Holocaust Memorial Day van de NOS. 

NIOD-directeur Van Vree tijdens uitzending Nationale Holocaust Herdenking

Tijdens de bijeenkomst in het Wertheimpark in Amsterdam, vertelde Van Vree dat het draagvlak voor herdenkingsbijeenkomsten van zowel de Holocaust als bijvoorbeeld 4&5 mei de laatste jaren toeneemt. 

Van Vree: “Twintig, dertig jaar geleden was de belangstelling voor de Auschwitz-herdenking nog betrekkelijk klein. Maar de laatste jaren zie je een duidelijke toename van het aantal mensen dat hier naar toe komt. Dat zie je ook bij de Dodenherdenking: de twee minuten stilte worden tegenwoordig beter nageleefd.”

Van Vree gaat ervan uit dat het herdenken van de oorlog nog vele jaren door zal gaan. Daar is in de eerste plaats een politieke reden voor: “Auschwitz laat zien waartoe wij als mensheid in staat zijn, als wij toegeven aan extreem nationalisme, racisme, aan haat en nijd.” Dat besef geeft voeding aan een actieve politiek van de herinnering. Maar minstens zo belangrijk, aldus Van Vree, is dat veel Nederlanders ook persoonlijk nog sterk verbonden zijn met deze geschiedenis - als kinderen en kleinkinderen van overlevenden, verzetsstrijders, dwangarbeiders, zelfs collaborateurs. Dat vormt de sociale voedingsbodem om stil te staan bij dit verleden. 

Later op de avond in de live-uitzending vertelde Frank van Vree o.a. over de gebeurtenissen in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. De schouwburg was de verzamelplek voor Joden voordat ze werden afgevoerd naar vernietigingskampen. Via de crèche voor Joodse kinderen, recht tegenover de Schouwburg, werden honderden kinderen gered. 

Meer weten?

Kijk hier de uitzending terug.