17 augustus 2012

Het NIOD heeft in samenwerking met het Ukrainian Center for Holocaust Studies de bundel Zlotsjyny totalitarnych rezjymiv v Ukraïni: Naukovyj ta osvitnij pohljad. Materialy mizjnarodnoï naukovoï konferentsiï, m. Vinnytsja, 21–22 lystopada 2009 r. ofwel De misdaden van de totalitaire regimes in Oekraïne: Wetenschappelijke en educatieve visies. Teksten van een internationale wetenschappelijke conferentie in Vinnytsja, 21-22 november 2009 gepubliceerd.

 

Eerste NIOD-uitgave in het Oekraïens

Deze bundel, onder redactie van Mikhail Tyaglyy i.s.m. Karel Berkhoff en Anatoly Podolsky, bevat negen referaten van een conferentie in Oekraïne. De conferentie werd georganiseerd door het Oekraïense Centrum voor Holocauststudies (Ukrainian Center for Holocaust Studies) en het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies dat inmiddels met het NIOD is gefuseerd. De bijeenkomst kreeg veel aandacht in de Oekraïense media.

Met deze bijeenkomsten over de misdaden van Stalin en Hitler in Oekraïne kwam een eind aan het door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mogelijk gemaakt CHGS-project VWS Fellowship in Holocaust and Genocide Studies waarbij van augustus 2006 tot juni 2009 achttien Oekraïense onderzoekers bij het CHGS en NIOD te gast waren.

De bundel bevat een inleiding en negen referaten, in het Oekraïens en Russisch.