Ga direct naar: Inhoud
-
Bron: EHRI
Nieuws

EHRI lanceert podcast: 'For the Living and the Dead. Traces of the Holocaust'

Gepubliceerd op 30 september 2022
De European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) heeft zijn eerste podcast gelanceerd, waarin NIOD Senior Onderzoeker Karel Berkhoff vertelt over de geschiedenis van Babyn Yar en schrijver Anatoly Kuznetsov (Koeznetsov).

Babyn Yar is de naam van een ravijn vlakbij (en tegenwoordig in) Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Op 29 en 30 september 1941 was het de plek waar de nazi’s vrijwel de hele joodse bevolking van Kyiv, volgens hun eigen telling 33.771 mensen, vermoordden door ze neer te schieten.

This book contains nothing but the truth.

Whenever I used to tell parts of the story to people they would always, without exception, declare that I ought to turn it all into a book.

 [I have in fact been writing that book for many long years. What might be called the first version was written when I was only fourteen. In those days, when I was just a hungry, frightened little boy, I used to write down in a thick, home-made notebook everything I saw and heard and knew about Babi Yar as soon as it happened. I had no idea why I was doing it, it seemed to me to be something I had to do, so that nothing should be forgotten.’

Deze regels zijn het begin van het boek Babi Yar. A Document in the Form of a Novel, van Anatoly Kuznetsov, voor het eerst, in gecensureerde versie, gepubliceerd in 1966 in de toenmalige Sovjet Unie.

Het zijn ook de eerste zinnen van de podcast A Typewriter in Transit. Deze typemachine werd gebruikt door Kuznetsov om zijn baanbrekende boek te schrijven. Tegenwoordig is de schrijfmachine deel van de collectie van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog in Kyiv.

Karel Berkhoff vertelt over Kuznetsov en Babyn Yar. Kuznetsov, geboren in Kyiv, was veertien jaar oud toen het bloedbad plaatsvond en hij begon met het opschrijven van wat hij zag. In 1968 wist Kuznetsov de Sovjet Unie te ontvluchten, met meename van een fotografische film met het ongecensureerde manuscript van Babi Yar. Het boek werd in 1970 in het westen uitgegeven en had grote impact op de bekendheid van de massamoord in Babi Yar.

Luister naar de podcast op Buzzsprout, Spotify of op de website van EHRI.

Podcast Serie For the Living and the Dead. Traces of the Holocaust

A Typewriter in Transit is de eerste aflevering van een gloednieuwe EHRI Podcastserie, genaamd For the Living and the Dead. Traces of the Holocaust. In elke aflevering van For the Living and the Dead vertelt een Holocaustonderzoeker over een object, nu vaak in een museum, dat een heel persoonlijk verhaal over de Holocaust verbeeldt. Het eerste seizoen van de EHRI Podcast heeft zes afleveringen en vertelt de verhalen van een teddybeer, glimmer (mica), een ansichtkaart, grammofoonplaten, een tijdschriftomslag en de typemachine. De unieke en persoonlijke verhalen komen uit heel Europa, van België tot Oekraïne, van Roemenië tot Italië.

Dit podcastseizoen van zes afleveringen verschijnt om de week vanaf 29 september 2022. In 2023 volgt een nieuw seizoen.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag