11 maart 2019

De internationale conferentie Into Action: understanding the dynamics of resistance in times of war and repression heeft geleid tot een online publicatie. De longread In Actie: wat we over verzet wél kunnen leren werd in december 2018 door NIOD-directeur Frank van Vree gepresenteerd. De longread is nu ook in het Engels beschikbaar als Taking Action: what we can learn from resistance.

Hoe komen mensen in verzet...of juist niet? In de longread onderzoeken we hoe mensen in een autoritaire samenleving hun gedrag vormgeven. Wanneer passen zij zich aan en wat gaat hen echt te ver? Wat zien zij als te grote risico’s, of juist als kansen? In hoeverre zijn zij bereid hun eerdere ideeën over goed en fout aan te passen, of juist niet?

Aan de hand van voorbeelden uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog, maar ook later, gaan we op zoek naar de kleine dagelijkse en alledaagse onderhandelingen van mensen in een autoritair systeem én naar wat wij daar van kunnen leren. Zo krijgt verzet naast een historische ook een actuele dimensie.

Deze longread is gemaakt in het kader van het Jaar van Verzet. De publicatie leidt de lezer door middel van beeld-, film- en audiofragmenten door het verhaal.

Lees de Nederlandstalige longread hier.
Lees de Engelstalige longread hier.