27 februari 2012

Vanaf maart wordt bijna zes meter archiefdocumenten van Duitse gevangenissen en kampen gedigitaliseerd. Het gaat om de archieven van de kampen Amersfoort, Schoorl en Ommen, de gijzelaarskampen Haaren en Sint Michielsgestel en een aantal Nederlandse gevangenissen waaronder het Oranjehotel in Scheveningen. Dit betekent dat de archieven 250b, 250e, 250f, 250h en 250j vanaf medio maart 2012 ongeveer anderhalf jaar niet beschikbaar zijn voor onderzoek.

Kamp Ommen

Het digitaliseren (preservation scanning) wordt met subsidie van het nationaal programma Metamorfoze uitgevoerd door scanbedrijf Karmac. Voordat de daadwerkelijke digitalisering kan beginnen, worden de documenten door restauratieatelier Hoogduin materieel verzorgd. Onder deze materialen bevinden zich enkele registerboeken die zo kwetsbaar zijn dat ze nog nooit in de studiezaal ter beschikking zijn gesteld. Verder wordt mechanische schade, ontstaan door veelvuldig gebruik en roestvorming door paperclips en nietjes aangepakt. Preservation Technologies ontzuurt de archieven waarna ze zodanig geconserveerd zijn dat dit oorlogserfgoed beschikbaar blijft voor .

Met subsidie van Metamorfoze zijn eerder de archieven van de kampen Westerbork en Vught en de dagboekencollectie gedigitaliseerd.

Naar verwachting zijn de archieven in de zomer van 2013 digitaal raadpleegbaar in de studiezaal, omdat deze archieven beperkt openbaar zijn.