12 juni 2015

In het NIOD is van 26 juni tot en met 11 augustus 2015 de fototentoonstelling ENDURING Srebrenica – The Aftermath of war over de naweeën van de val van de enclave Srebrenica te zien.

Het is nu twintig jaar geleden dat Srebrenica ingenomen werd door Servische troepen, gevolgd door de genocide op ruim 8.000 Moslimmannen en -jongens.  De sporen die dit drama bij alle betrokkenen achtergelaten hebben zijn enorm. Fotografe Claudia Heinermann reisde sinds 2009 een aantal keren naar Bosnië om deze sporen in woord en beeld vast te leggen. Voor haar project koos zij een menselijke benadering, ver weg van politieke discussies.

Wie door Bosnië reist, ontkomt ook twintig jaar na het einde van de oorlog niet aan de trieste aanblik van kapotgeschoten en uitgebrande huizen. De kogelgaten in de muren zijn nog zichtbaar. Aan de bomen hangen borden die de mijnenvelden markeren. In  Srebrenica is de voorbije oorlog nog overal zichtbaar en voelbaar. Het stadje maakt een grijze en desolate indruk. De meeste oorspronkelijke bewoners zijn na de oorlog niet meer teruggekeerd. Veel huizen liggen nog steeds in puin en zijn onbewoonbaar. De werkeloosheid is hoog en er is weinig hoop op werk in de nabije toekomst. De gemeente behoort tot de allerarmsten van Europa. Nog steeds bestaan in Srebrenica en omgeving verschillende vluchtelingenkampen, waar enkele duizenden vluchtelingen leven. Ze lijken vergeten door de internationale gemeenschap en door hun eigen regering. Sommigen proberen terug te keren naar hun oude huizen, maar meestal ontbreekt het aan middelen om deze weer bewoonbaar te maken.  Anderen zijn te bang om terug te gaan. Bang voor de herinneringen.

Heinermann reisde in de afgelopen jaren een aantal keren naar Bosnië. Ze volgde hoe kinderen over het gevaar van de mijnen worden voorgelicht en liep mee op de mijnvelden om het precisie werk van de ‘deminers’ te aanschouwen. Ze bezocht verschillende vluchtelingenkampen en volgde het werk van de hulporganisaties. Ze ontmoete vrouwen in hun huislijke omgeving en vrouwenorganisaties en luisterde naar hun verhalen. Ze bezocht meerder malen het Mortuarium van het ICMP en was aanwezig bij de begrafenissen en herdenkingen op 11 juli. Ze ontmoete in Bosnië tijdens terugkeerreizen Dutchbat-veteranen en luisterde ook naar hun verhaal. Voor haar project koos zij een menselijke benadering, verre weg van politieke discussies.

Claudia Heinermann (1967, Iserlohn, DE ) is werkzaam als autonoom documentair fotografe. Ze werkt voornamelijk aan lang lopende documentaire fotoprojecten. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van voorbij gewapend conflict en de hedendaagse geschiedenis.

Heinermann  exposeerde o.a. in Amsterdam, Den Haag, Hooghalen, Mechelen (B) Overloon, Almere, Hengelo, Nijmegen, Turnhout (B), Arhus (DK) en Akureyri (ISL).    
Haar werk is opgenomen in de collectie van de Radboud Universiteit UMC St Radboud en het Liberty Museum, Euopahaus Berlin en gepubliceerd in verschillende tijdschriften en boeken.

ENDURING Srebrenica  NIOD.

De tentoonstelling is vanaf 26 juni tot en met 12 augustus 2015 te zien in het:

NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
Telefoon: 020-523 38 00

openingstijden:
Maandag: 13.00 tot 17.30 uur
Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 tot 17.30 uur
Bereikbaarheid: http://www.niod.knaw.nl/nl/adres-openingstijden

ENDURING Srebrenica – The Aftermath of war
Heinermann heeft haar materiaal in een fotoboek gebundeld en in eigen beheer uitgegeven. Het toont sporen van een oorlog waar de wereld voor weg keek, sporen waar de betrokken nog dagelijks mee worstelen. Oud-minister Jan Pronk schreef het voorwoord.

ISBN/EAN: 978-90-814089-0-5
Fotografie en Editing: Claudia Heinermann
Voorwoord: Jan Pronk
Taal: Engels
Formaat: 16 x 16cm
Bijlage: Landkaart met tekst
Cover: Hard cover
Prijs: 22 euro