1 september 2016

Frank van Vree is per 1 september directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hiermee volgt hij directeur ad interim Wichert ten Have op.

Frank van Vree

Het NIOD is verheugd met de benoeming van Van Vree. Zijn inhoudelijke betrokkenheid is groot en zijn kennis van de media is daarnaast voor het instituut als voor deze beeldbepalende functie van belang.

Over Frank van Vree

Frank van Vree (1954) studeerde moderne geschiedenis en wijsbegeerte in Groningen en promoveerde in Leiden op een onderzoek naar de vorming van de publieke opinie in Nederland in de periode 1930-1939. Vanaf 1989 werkte Van Vree aan de Universiteit van Amsterdam, aanvankelijk als universitair (hoofd)docent cultuurgeschiedenis en mediastudies en sinds 2001 als hoogleraar mediastudies, in het bijzonder journalistiek. Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1998-2001) en visiting scholar aan New York University (2010-2011). Ook was hij jarenlang medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij gaf mede leiding aan het onderzoeksprogramma De dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Van Vree publiceerde onder meer In de schaduw van Auschwitz – Herinneringen, beelden, geschiedenis (1995) en Performing the Past. Memory, History, and Identity in Modern Europe (2010). Tussen 1 januari 2012 en 1 september 2016 was Frank van Vree decaan van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.