12 december 2014

Het National Commission for the Fight against Genocide (CNLG) enAegis Trust hebben in Rwanda het project Gacaca Archive Project gelanceerd. Dit project heeft als doel om de documenten en het audiovisuele materiaal uit de Gacaca-archieven te conserveren, toegankelijk te maken en te digitaliseren. In drie verschillende fases zal aan dit eindresultaat worden gewerkt. De Gacaca Archive Project is een vervolg op het haalbaarheidsonderzoek dat werd uitgevoerd door het NIOD. 

Gacaca court in Rwanda (Kigali Genocide Memorial Archive)

Fase één start in januari 2015. De focus in deze fase ligt op het conserveren en het toegankelijk maken van het materiaal. Het NIOD verzorgt een basis archieftraining voor archiefpersoneel in Rwanda. De training biedt het archiefpersoneel tools voor het stabiliseren van de fysieke conditie van de Gacaca documenten als wel voor het verbeteren van toegankelijkheid.

Het project is een samenwerking tussen the National Commission for the Fight against Genocide (CNLG) , Aegis Trust , the Department of Digital Humanities  King’s College London , University of Southern California Shoah Foundation Center for Advanced Genocide Research (USC Shoah) en het NIOD.

De eerste fase is mogelijk gemaakt dankzij een financiering van de Rwandese overheid als de Nederlandse Ambassade in Rwanda.

See also:
www.gacaca.rw
http://www.aegistrust.org/index.php/International-Justice/cnlg-and-aegis-trust-announce-plan-to-preserve-gacaca-archives-worlds-largest-collection-on-transitional-justice.html