19 juni 2012

Dr Ugur Ümit Üngör (31) ontvangt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn historisch-sociologisch onderzoek naar massaal geweld, nationalisme en staatsvorming.

Met zijn promotieonderzoek naar de vorming van de Turkse natiestaat in de periode 1913-1950, een politiek gevoelige kwestie, is Üngör al meerdere keren in de prijzen gevallen. De socioloog en historicus beschikt over een indrukwekkende publicatielijst, waaronder drie monografieën, en heeft zich ontwikkeld tot een internationale autoriteit op het gebied van genocidestudies.

Üngör, inmiddels universitair docent aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker aan het NIOD, schrijft daarnaast satirische columns en essays over het kosmopolitische leven op en over de (politieke en culturele) grenzen. De jury noemt Üngör een excellente en toegewijde wetenschapper die nu al een grote staat van dienst heeft en looft hem, onder andere, om de balans die hij weet te bewaren in het politiek lastige onderzoeksthema genocide.

Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld voor jonge, veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeldfunctie vervullen voor andere jongere wetenschappers. Met de prijs wil de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) het talent van een volgende generatie onderzoekers een extra stimulans geven. De winnaars zijn werkzaam in hetzelfde wetenschappelijke veld als de laureaten van de Dr. H.P. Heinekenprijs en de Dr. H.P. Heinekenprijzen.

Dit jaar heeft de KNAW de Dr. A.H. Heinekenprijs 2012 voor Historische Wetenschap toegekend aan Noel Geoffrey Parker, hoogleraar aan de Ohio State University in Columbus, Verenigde Staten. Hij ontvangt de prijs onder meer voor zijn grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650.

Prijsuitreiking

De Heineken Young Scientists Awards en de Heinekenprijzen worden uitgereikt tijdens een bijzondere zitting van de KNAW op donderdag 27 september 2012 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.