23 april 2015

Vrijwilligers gevraagd voor crowdsourcingproject verzetskranten.

Het verzet in Nederland voegde tijdens de Tweede Wereldoorlog woord bij daad. Overal in het land brachten verschillende verzetsorganisaties illegale bladjes met de laatste nieuwsfeitjes uit. Deze kranten zijn tot op de dag van vandaag een belangrijke bron van informatie over het verzet. In de zoekmachine Delpher.nl kun je door meer dan 1300 verzetsbladen zoeken. Helaas is een flink aantal nauwelijks vindbaar, omdat de door computer automatisch gegenereerde tekst slecht leesbaar is. Dit komt doordat de ondergrondse kranten vaak op fragiel papier verschenen, gestencild of overgetypt met geïmproviseerde apparatuur.

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en het Meertens Instituut is het NIOD op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn via een speciale website artikelen uit verzetsbladen over te typen. De overgetypte teksten zullen uiteindelijk in Delpher worden geïmporteerd, zodat de kranten in de toekomst beter gevonden worden.

Voor dit pilotproject is een kleine selectie gemaakt van 36 titels, in totaal 909 afzonderlijke nummers. De selectie is vooral gedaan op basis van de conditie van het origineel.

Vindt u het leuk om in de periode mei tot half juni samen met de andere vrijwilligers een bijdrage te leveren aan een verbeterde toegang tot de verzetskranten, meld u zich dan vóór 10 mei aan bij projectleider Edwin Klijn via verzetskranten@niod.knaw.nl.