Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Help ons de verhalen ‘Achter de ster’ te vinden

Gepubliceerd op 28 januari 2022
Ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day 2022 lanceert het NIOD ImageLab het project ‘Achter de Ster’. Dit nieuwe project richt zich op foto’s waarop mensen zijn afgebeeld die de Jodenster op hun kleding dragen. Met behulp van het publiek willen we geportretteerden identificeren zodat hun verhaal kan worden verteld.

Vanaf mei 1942 was het dragen van een gele ster van stof – de zogeheten Jodenster – verplicht gesteld door de Duitse bezetter. Deze maatregel maakte het voor de bezetter gemakkelijk om Joden te herkennen en werkte stigmatiserend en ontmenselijkend. Na 1945 zijn tal van foto’s uit de oorlogsjaren verzameld in archieven. BeeldbankWO2 is het grootse online foto-archief uit deze periode in Nederland en bevat meer dan 200 foto’s waarop mensen met Jodensterren zijn afgebeeld. Deze afbeeldingen tonen een fractie van het leven van de geportretteerden. Om hun levensverhaal te reconstrueren en te begrijpen is het essentieel om hun namen te identificeren.

Help ons de namen te vinden

In dit crowdsourcing-project willen we de namen van de geportretteerden en andere relevante informatie achterhalen die ons en anderen kan helpen hun verhalen te vertellen.

Help ons alstublieft om de namen en verhalen achter de ster te vinden.

Wij nodigen iedereen uit om zoveel mogelijk informatie met ons te delen over de personen die op deze foto's staan afgebeeld. We zijn op zoek naar namen, maar ook naar andere informatie over de personen die op de foto's staan, zoals data en locatie. Alle informatie is welkom, ook al is het niet mogelijk om in één keer alle gegevens te verzamelen.

Kijk hier om de foto’s te zien en informatie te delen: https://beeldbankwo2.nl/nl/achter-de-ster

Wil je meer weten over het ImageLab project? Kijk op www.niodimagelab.nl en volg ons op Twitter (@NIODImageLab) en Instagram (@NIOD.ImageLab)

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag