22 april 2014

Er komt een nieuwe dvd-box uit met de originele uitzendingen van de legendarische 21-delige serie uit de beginjaren van de Nederlandse televisie, gepresenteerd door Dr. Loe de Jong. 

Dr. Loe de Jong (1914-2005) is in zijn tijd als directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD/nu NIOD) voor televisiekijkend Nederland de verpersoonlijking van de jaren 1940-1945. Tussen 1960 en 1965 verzorgt De Jong 21 afleveringen van De Bezetting,  de legendarische televisieserie waarmee hij op dat moment de bekendste en invloedrijkste historicus in Nederland wordt. Voor het eerst zien de Nederlanders originele filmbeelden en horen zij ooggetuigen hun verhaal vertellen.

De serie is een enorm succes. Op de avonden dat De Jong op televisie is te zien is Nederland aan de buis gekluisterd. In zijn programma’s komt ‘de televisieleraar’ tot een beeld van de bezettingsjaren dat hij later integraal in zijn boekenreeks Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog zal overnemen.

Ter gelegenheid van De Jongs 100ste geboortedag is 'De Bezetting' in originele vorm hersteld door NIOD-medewerker René Kok en verschijnt de serie voor het eerst op DVD. Het eerste exemplaar zal op 22 april worden gepresenteerd als Loe de Jong centraal staat op een speciale middag in de Kunsthal in Rotterdam.

Media aandacht heruitgave De Bezetting