30 april 2020

De kleinbeeldcamera was vanaf begin jaren dertig in Nederland te koop, relatief betaalbaar voor velen en in veel uitvoeringen te verkrijgen. Uit een catalogus van Kodak uit 1935 kon gekozen worden tussen de Baby Brownie voor 2.50, Brownie Junior voor 5.75 of een Kodak Junior vanaf 13.75. Guldens wel te verstaan. Een filmpje met 8 opnamen van 6 x 9 cm. kostte 0.45 cent.


Advertentie Kodak: “You push the button, we do the rest”


Toeristen in Volendam, voor 1940

Vanaf de capitulatie tot ongeveer 1942 werd er volop gefotografeerd door amateurfotografen. De steden waar gevochten was en bezetting die er op volgde bood veel “interessants” in een land waar al zo lang vrede had geheerst. Fotograferen was tot eind 1944 ook niet verboden met uitzondering van militaire objecten en strategische plaatsen, zoals havens.


Eind 1944, begin 1945.

Toen men nog dacht dat de oorlog wel snel voorbij zou zijn en foto materiaal voldoende voorhanden, was kiekte men er op los. Maar de oorlog was niet snel voorbij en het fotomateriaal werd schaarser. Veel mensen moeten hebben gedacht: Ik bewaar één of twee rolletjes om de bevrijding te fotograferen. En toen die eindelijk kwam wilde iedereen “zijn” of “haar “bevrijding vastleggen. En fotografeerde, per ongeluk of niet, hun mede fotografen. Misschien zijn de dagen en weken na de Duitse capitulatie wel een van de best gedocumenteerde gebeurtenissen, in al z’n positieve maar ook negatieve aspecten. Juist omdat er overal in het land amateurfotografen zich uitleefden.


13 maart 1945: Wilhelmina arriveert in Zeeuws Vlaanderen


Amsterdam, aftocht Duitse militairen.


Amsterdam, intocht Canadezen. Fotograaf Kettner gefotografeerd door C.P. R. Holtzappfel


De burgemeester van Amsterdam krijgt bloemen van kinderen uit Arnhem. Amsterdam had een hulpactie opgezet: Amsterdam helpt Arnhem.


Vrouw fotografeert o.a. de heer Gerbrandy en leden van de BS.


Fotografen vanaf een paard en wagen, Den Haag. - foto: G.L. 't Hart


Mei 1945, Den Haag. - foto: G.L. 't Hart


Mei 1945, Den Haag. - foto: G.L. 't Hart


Delft, vrouw reikt man een camera aan. Filmdienst BS.


Man fotografeert de geallieerden of de BS, Den Haag.

Uit het album van de student G. H. Krüger:


Geallieerden in Amsterdam - foto: G.H. Krüger


Geallieerden plaatsen verkeersborden - foto: G.H. Krüger


Damincident, 7 mei 1945 - foto: G.H. Krüger


Illegale De Waarheid nu legaal - foto: G.H. Krüger


Vlaggen - foto: G.H. Krüger

Geschreven door: NIOD-vrijwilliger Jet Baruch