Ga direct naar: Inhoud
-
Hinke Piersma (foto: Lionne Hietberg)
Nieuws

Hinke Piersma nieuw Hoofd Onderzoek NIOD

Gepubliceerd op 24 november 2021
Hinke Piersma wordt Hoofd Onderzoek van het NIOD. Zij zal Peter Romijn, die per 20 juni 2022 in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zal terugtreden, opvolgen. Ze treedt omstreeks maart 2022 aan om zo een soepele overdacht mogelijk te maken en zal voor een periode van vier jaar in deze functie worden benoemd.

Hinke Piersma werkt sinds 2003 bij het NIOD en is sinds 2017 kernteamleider Maatschappelijk Onderzoek. Ze heeft zich ontwikkeld als een veelzijdig onderzoeker, met visie op zowel de interne organisatie van het NIOD als de toekomstige wetenschappelijke uitdagingen. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2005 promoveerde ze aan diezelfde universiteit op het proefschrift De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989. Veel van de projecten die ze op het NIOD begeleidt, komen voort uit een maatschappelijke vraag, in het bijzonder waar het de ontrechting en het rechtsherstel van Joodse vervolgden betreft.

Hinke Piersma heeft een wetenschappelijk oeuvre opgebouwd waarin klassieke oorlogsthema’s op een vernieuwende manier worden onderzocht. In 2015 verscheen het boek Openstaande Rekeningen, een onderzoek naar het gemeentelijk beleid van Amsterdam dat Hinke Piersma samen uitvoerde met Jeroen Kemperman. In 2017 verscheen haar boek Zussen, het waargebeurde verhaal van een familie die tijdens de oorlog uiteenviel, twee jaar later gevolgd door het boek Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd over politiemensen die hun weg zochten in de lastige spagaat tussen institutionele collaboratie en persoonlijk verzet. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag