9 juli 2018

NIOD-fellow Ingrid de Zwarte heeft de ASH dissertation award 2017-2018 gewonnen. Ze schreef haar proefschrift The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45 bij de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies onder begeleiding van Professor Peter Romijn en Dr Ralf Futselaar. Een samenvatting van het proefschrift kunt u hier vinden.

De ASH dissertation award wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste proefschrift van de Amsterdam School for Historical Studies.

Het proefschrift werpt een nieuw licht op de hongerwinter. Met haar interdisciplinaire benadering combineert De Zwarte historisch onderzoek met methoden en inzichten uit de criminologie, demografie en epidemologie. In 2015 won Ingrid de Zwarte al de ASH Valorisation Award voor de op haar onderzoek gebaseerde tentoonstelling Naar de boeren! Kinderevacuaties in de hongerwinter in Verzetsmuseum Amsterdam.

In september begint ze met een onderzoeksproject naar 'the politics of famine and relief in wartime' aan de Universiteit van Oxford, met ondersteuning van het Niels Stensen Stipendium. Daarnaast ontving ze een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds om een monografie over de Hongerwinter te schrijven.