Ga direct naar: Inhoud
-
De 'Debating Club,' Joods Lyceum Utrecht, mei 1942
Nieuws

Korte film NIOD ImageLab: Er Was Iedere Dag Iemand Weg

Gepubliceerd op 14 februari 2023
De 'Achter de ster' collectie van de Beeldbank WO2 bevat een foto die in mei 1942 werd genomen op het Joods Lyceum in Utrecht. Rosetta Musaph-Andriesse herkende zichzelf en haar klasgenoten op de foto en nam contact op met het NIOD.

Het 'Achter de ster' project richt zich op foto’s waarop mensen zijn afgebeeld die de Jodenster op hun kleding dragen. Vanaf mei 1942 was het dragen van de gele ster van stof – de zogeheten Jodenster – verplicht gesteld door de Duitse bezetter. Deze maatregel maakte het voor de bezetter gemakkelijk om Joden te herkennen en werkte stigmatiserend en ontmenselijkend. Na 1945 zijn tal van foto’s uit de oorlogsjaren verzameld in archieven. BeeldbankWO2 is het grootse online foto-archief uit deze periode in Nederland en bevat meer dan 200 foto’s waarop mensen met Jodensterren zijn afgebeeld. Deze afbeeldingen tonen een fractie van het leven van de geportretteerden. In de korte film Er Was Iedere Dag Iemand Weg vertelt Rosetta over haar tijd op het Joods Lyceum.

Wil je meer weten over het ImageLab project? Kijk op niodimagelab.nl en volg ons op Twitter (@NIODImageLab) en Instagram (@NIOD.ImageLab).

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag