22 mei 2014

NIOD-onderzoeker Kees Ribbens zal op 1 juni in een speciale themalezing ingaan op de verbeelding van WO I - zowel tijdens als na het conflict - in de westerse populaire cultuur, vooral in stripverhalen en graphic novels.

Daarbij komt ook aan bod hoe Nederlandse personages zoals de beroemde spionne Mata Hari en de Haarlemse luchtvaartpionier Anthony Fokker de verbeelding in het buitenland prikkelden.

Kees Ribbens vertelt daarnaast over re-enactment, het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen en over WO I gerelateerd toerisme. Toeristen bezoeken de slagvelden, monumenten en oorlogsgraven in o.a. België en Frankrijk, en verzamelen militaire objecten. Velen raken onder de indruk en zijn ervan overtuigd dat deze ‘ervaringen’, waarmee zij zich het verleden actief toe-eigenen, hen dichter bij de oorlogsgeschiedenis brengen.

Terwijl de levende herinnering aan de oorlog langzaam verdwijnt, vormen met name populaire bewerkingen als films, stripverhalen, websites of re-enactments steeds vaker een eerste kennismaking met dit onderwerp voor nieuwe generaties.

Meer informatie:

Locatie: Gasthuisstraat 32, Haarlem
Datum: 1 juni 2014
Tijden: 14.00-15.0 uur 

Aanmelden is verplicht en kan hier.