Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Nederland wil hoofdkwartier EHRI huisvesten

Gepubliceerd op 14 oktober 2021
Nederland wil het hoofdkwartier van het permanente European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) huisvesten en medefinancieren. Dat maakte demissionair Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kasja Ollongren gisteren bekend op het Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism in Zweden.

Demissionair minister Ollongren deed deze toezegging ten overstaan van de staatshoofden, regeringsleiders, ministers, wetenschappers, experts en vertegenwoordigers van NGOs die op het forum in Malmö bijeen waren.

Minister Ollongren: “Nederland is verheugd om aan te kondigen dat we het hoofdkantoor van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) in Nederland willen huisvesten en financieel willen bijdragen aan de oprichting van de EHRI. De taak van de EHRI is het borgen van voortgaand internationaal onderzoek naar herdenking van en educatie over de holocaust.”

Toegang tot bronnen over de Holocaust

De missie van EHRI is om te zorgen voor ongehinderde toegang tot alle bronnen en expertise aangaande onderzoek naar de Holocaust. EHRI bestaat uit twee projectconsortia van 27 partners in Europa, Israël en de Verenigde Staten. Vanaf het begin in 2010 coordineert het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies deze internationale samenwerking.

Het aanbod van de Nederlandse regering is een grote mijlpaal in de huidige overgang van een door de EU gefinancieerd netwerk naar een permanente organisatie (European Research Infrastructure Consortium - ERIC), gesteund door landen binnen en buiten Europa. Deze transitie zal in januari 2025, 80 jaar na de bevrijding van Auschwitz, voltooid zijn.

Het Nederlands aanbod om het hoofdkwartier te huisvesten betekent tevens een bekrachtiging van de grote rol van Nederland en het NIOD in deze succesvolle internationale samenwerking.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag