30 januari 2019

Zin om dieper in 'het verzet' te duiken? NIOD collega Anne van Mourik ging naar aanleiding van het 'Jaar van Verzet' (2018) in gesprek met Ismee Tames over hoe verzet eigenlijk werkt en maakte er een podcast over. Anne van Mourik is onderzoeksassistent bij het onderzoek 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950' en heeft een hart voor audio.

Omdat ik in deze blogpost geen lezers op het verkeerde been wil zetten, begin ik maar gelijk met een zakelijke mededeling:  hoewel de titel van dit stuk wellicht anders doet vermoeden , was en is er niet zoiets als een Ministerie van Verzet. Dat wist je natuurlijk al lang, maar je weet maar nooit, in deze tijden van nepnieuws.

Waarom dan toch deze titel? Omdat ons taalgebruik soms doet vermoeden dat er wel een Ministerie van Verzet was. Wanneer we spreken over het gedrag van mensen in de Tweede Wereldoorlog, gaat het al snel over mensen die bij ‘het verzet’, zaten. Alsof het een eenduidige organisatie was, waar je je kon aanmelden, een heldere functiebeschrijving en een kerstpakket kreeg.

Lees de volledige blog hier.

Beeld: Sophia Twigt