Ga direct naar: Inhoud
-
Konvooi naar de Mirabad-vallei, foto Hans de Vreij
Nieuws

NIOD en NIMH onderzoeken twintig jaar Nederlandse inzet in Afghanistan

Gepubliceerd op 17 juni 2022
De ministerraad heeft besloten het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) opdracht te willen geven om in samenwerking met het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) onafhankelijk, extern en wetenschappelijk onderzoek te doen naar twintig jaar Nederlandse inzet in Afghanistan.

Het onderzoek heeft betrekking op de aard, omvang, kosten, tijdsperiode en gestelde doelen van de militaire, diplomatieke en civiele inzet in Afghanistan van 2001 tot 2021, evenals de beperkingen, dilemma’s en gemaakte keuzes bij de uitvoering ter plaatse.

De onderzoeksopdracht is aangeboden aan de Tweede Kamer door de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Justitie en Veiligheid. 

Met dit besluit geeft het kabinet gehoor aan het verzoek van de Tweede Kamer om onafhankelijk, extern en overkoepelend onderzoek te laten doen naar de Nederlandse inzet in Afghanistan in samenwerking met internationale partners in Afghanistan. NIOD en NIMH zullen de conclusies aanbieden aan het kabinet in een samenvattend slotwerk. Het onderzoek zal naar verwachting medio 2026 worden afgerond.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag