Ga direct naar: Inhoud
-
Paul van de Water. Foto door Robin Alysha Clemens.
Nieuws

Onderzoeker Paul van de Water overleden

Gepubliceerd op 14 december 2022
Historicus Paul van de Water is donderdag 8 december op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Almere. Van de Water promoveerde afgelopen september aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over radicalisering en extremisme van collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog. Kort voor de verdediging kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was.

Voor zijn promotietraject, dat hij voltooide als fellow bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en promovendus bij de UvA, bracht hij de mens achter 31 Nederlandse, gewelddadige collaborateurs in kaart. Hij concludeerde dat zij geen krankzinnige monsters waren, maar opportunisten die hoopten op een beter leven. Behalve zijn proefschrift publiceerde Van de Water de afgelopen jaren verschillende andere boeken over collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog, onder andere over ‘foute sporters’ en ‘foute vrouwen’. 

De enorme productie die hij de laatste vijf jaar wist te realiseren, weerspiegelde zijn ongekende en ontembare gedrevenheid en werklust, maar ook zijn oprechte interesse in menselijk gedrag. Dat kenmerkte hem ook als persoon: hij was direct en open, en nam meestal geen blad voor de mond. 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag