26 maart 2015

Nieuwe technieken voor de toekomst van het gedenken

Historici en archivarissen kunnen en zullen de herinnering aan de Holocaust levend houden. Over niet al te lange tijd zijn er geen overlevenden meer die getuigen over hun ervaringen. Hun inzicht kan niet worden vervangen. Maar door nieuwe technieken voor documentatie en onderzoek wordt het ontbreken van ooggetuigen –  gedeeltelijk – gecompenseerd.

Vandaag presenteert EHRI – de European Holocaust Research Infrastructure – zijn online portal. De portal geeft toegang tot meer dan 1.800 Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen in 51 landen en tot beschrijvingen van tienduizenden archiefstukken. In het door de Europese Commissie gefinancierde initiatief dat startte in 2010, hebben onderzoekers  van twintig instituten in Europa en Israël samengewerkt om archieven toegankelijkelijker te maken en collecties met elkaar te verbinden.

Onderwijs

‘De EHRI portal kan een belangrijke rol spelen in de democratisering van de kennis over de Holocaust’, zegt dr. Conny Kristel, coördinator van EHRI en werkzaam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Niet alleen onderzoekers maar ook het grote publiek kan gebruik maken van de online portal voor wetenschappelijke of persoonlijke doeleinden. Daarnaast zal de portal ook het onderwijs over de Holocaust ondersteunen. Volgens EHRI laten recente ontwikkelingen in verschillende delen van Europa zien hoe belangrijk het werk met documenten over de Holocaust blijft.

Over EHRI

Onderzoek naar de Holocaust is afhankelijk van een diversiteit aan archieven. Deze archieven zijn over de gehele wereld verspreid geraakt. EHRI’s missie is het ontwikkelen van een online inventaris van Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen en collecties.

“Het is goed om te zien dat we nu niet alleen verschillende pagina’s van hetzelfde geschiedenisboek delen, maar dat de gedeelde documentatie over de Holocaust nu voor iedereen toegankelijk is,” aldus staatssecretaris Sander Dekker bij de presentatie in Berlijn.

Vanaf vandaag is de EHRI portal online. Bovendien zullen op de korte termijn nog meer collecties van nog meer instituten, in zowel West- als Oost-Europa en de Verenigde Staten toegankelijk worden dankzij EHRI.

EHRI is gefinancieerd onder het EU 7th Framework Programme. Het NIOD Instituut voor Oorlogs- , Holocaust- en Genocidestudies is coördinator van EHRI.

Om de EHRI portal te gebruiken, ga naar https://portal.ehri-project.eu/
Voor het programma van de officiële presentatie, zie http://www.ehri-project.eu/presentation-european-holocaust-research-infr...