10 september 2017

Een spotprent met gedichtje over het succesvol namaken van persoonsbewijzen en een bord met de tekst 'Voor Joden verboden'. Deze en andere bronnen uit de collectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies illustreren vanaf nu WO2-thema’s op de website Tweedewereldoorlog.nl.

Neptank BeeldbankWO2/NIOD
Neptank BeeldbankWO2/NIOD

Het toevoegen van origineel erfgoedmateriaal aan de thema’s, te bekijken via www.tweedewereldoorlog.nl/themas, draagt bij aan de verdieping van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Netwerk Oorlogsbronnen selecteerde de bronnen uit de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl, een zoekmachine waar miljoenen objecten, foto’s, archiefstukken uit de periode 1940-1945 samenkomen.

Platform WO2

Tweedewereldoorlog.nl wordt beheerd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei en is de website van het Platform WO2. Een netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken. Platform WO2 wil middels deze website de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden voor toekomstige generaties.

Het Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de fysiek verspreide WO2-bronnen, door een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog te realiseren. Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSB-fonds.

Voorbeelden van bronnen van het NIOD op Tweedewereldoorlog.nl: