Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Oprichting van de Nederlandse National Node voor de Europese Holocaust Research Infrastructure (EHRI)

Gepubliceerd op 21 februari 2023
Nederland bezit een unieke collectie archieven met betrekking tot de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog en er zijn veel onderzoekers die de Holocaust bestuderen. EHRI-NL werkt aan de verdere integratie van Holocaustarchieven en onderzoek in Nederland door betrokkenheid, samenwerking en uitwisseling te bevorderen.

EHRI-NL wordt de Nederlandse national node van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI), een door de Europese Unie gefinancierd project dat bezig is een permanente pan-Europese organisatie te worden (EHRI-ERIC). EHRI-ERIC zal in januari 2025, 80 jaar na de bevrijding van kamp Auschwitz, volledig operationeel zijn. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is sinds de start van het eerste project in 2010 coördinator van EHRI en het hoofdkantoor van EHRI-ERIC zal in Nederland gevestigd worden.

EHRI-NL streeft naar de waarborging op lange termijn van Holocaust-onderzoek in Nederland en daarbuiten door:

  • instellingen in Nederland te vertegenwoordigen die materiaal bezitten dat verband houdt met Holocaust Studies en zo een sterk onderzoeksconsortium te creëren;
  • bronnen en middelen in een ultramoderne digitale infrastructuur te verbinden;
  • innovatieve digitale onderzoeksinstrumenten te ontwikkelen;
  • fellowships en training te bieden aan onderzoekers, archivarissen en erfgoedspecialisten.

De vorming van EHRI-NL wordt gecoördineerd door het NIOD in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en de Universiteit van Amsterdam. Andere mogelijke kandidaten van Nederlandse universiteiten en instellingen werden onlangs uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst, waaruit bleek dat er grote belangstelling is voor samenwerking op het gebied van onderwerpen als toegang tot archieven, onderwijs en fellowships. Het Nederlandse Netwerk Oorlogsbronnen (NOB), een belangrijke partner in het veld die meer dan twaalf miljoen originele bronnen online verbindt, gaf een presentatie en zal bij verdere ontwikkelingen worden betrokken. Het NIOD zal in zijn coördinerende rol het nationale knooppunt verder opzetten en vormgeven.

De impact van EHRI is voornamelijk van wetenschappelijke aard, maar de infrastructuur heeft ook een bredere sociale en politieke agenda. De recente toename van antisemitisme, xenofobie en nationalisme in Europa en elders toont aan dat Holocaustonderzoek nooit een louter academische aangelegenheid is, maar een voorwaarde voor open en niet-discriminerende samenlevingen in Europa en daarbuiten.

Ga voor meer informatie over de Europese organisatie naar de website van EHRI.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag