14 november 2019

In oktober is het Europese project PARTHENOS succesvol afgesloten tijdens het Impact Event in het Nationaal Museum in Rome. Op deze bijeenkomst werden de resultaten van het project gepresenteerd. Het NIOD heeft ruim vier jaar deelgenomen aan PARTHENOS en was onder andere verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van het project.

PARTHENOS richtte zich met name op professionals, zoals onderzoekers en informatiespecialisten, die zich bezig houden met Digital Humanities en de ontwikkeling van infrastructuren voor onderzoek. In de afgelopen vier jaar heeft het project onderzoek gedaan naar de stand van zaken en gezamenlijke behoeften binnen deze nog jonge vakgebieden en vervolgens gewerkt aan het ontwikkelen van oplossingen. De producten en diensten die PARTHENOS heeft ontwikkeld zijn duurzaam toegankelijk gemaakt via een portal.

In de PARTHENOS Portal kun je vinden:

  • de Training Suite voor Digital Humanities (gebruikers en trainers)
  • de Virtual Research Environment (VRE)
  • de Standardization Survival Kit (SSK)
  • de Hub
  • een netwerkoverzicht
  • een wizard voor beleidsregels
  • een brochure met 20 heldere regels over hoe je je management data aanpast aan de FAIR principes

Steeds meer erfgoed-, collectie- en onderzoeksdata komen digitaal beschikbaar. Digital Humanities, het veld waarin onderzoekers uit de geesteswetenschappen digitale methoden en middelen gebruiken, groeit dan ook sterk. Onderzoekers en informatiespecialisten binnen het NIOD verkennen eveneens de mogelijkheden die digitalisering de geesteswetenschappen bieden.

PARTHENOS werd gefinancierd door Horizon2020, het Europese programma voor Onderzoek en Innovatie. Diverse  partners in het project, waaronder DARIAH, staan garant voor het voortbestaan van de producten en diensten die door PARTHENOS zijn ontwikkeld.

Ga naar de PARTHENOS Portal en website.