20 april 2020

Het afgelopen jaar heeft in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’ een nationale zoektocht plaatsgevonden naar de 100 meest aansprekende foto’s van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In aanloop naar de bekendmaking van de keuze van het grote publiek worden vanaf 18 april dagelijks video-boodschappen van ‘Bekende Nederlanders’ op de sociale media kanalen van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s (@in100fotos) geplaatst. In ongeveer één minuut lichten deze ‘Bekende Nederlanders' toe welke foto voor hen een belangrijke betekenis heeft. 

Staatssecretaris Paul Blokhuis geeft het startsein door zijn keuze toe te lichten. Tot en met 5 mei volgen online-bijdragen van persoonlijkheden als Beatrice de Graaf, Maarten van Rossem, Leo Blokhuis, Gerdi Verbeet, Job Cohen, Dieuwertje Blok,  Emma Wortelboer, Freek de Jonge, Erik Scherder, Alexander Rinnooy Kan, Thom Hoffman. Met elke bijdrage wordt eens te meer duidelijk dat foto’s 75 jaar na de bevrijding een belangrijke rol spelen in de herinnering aan de jaren 1940-1945.

De campagne ‘Dit is mijn foto van de oorlog’ is tot stand gekomen omdat veel activiteiten rondom “75 Jaar Vrijheid” vanwege de corona-crisis geen doorgang kunnen vinden. Zo kan de bekendmaking van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in de vorm van een tentoonstelling in het gebouw van de Tweede Kamer niet plaatsvinden. Ook de geplande “pop-up” tentoonstellingen kunnen in april 2020 (“De Maand van de Vrijheid”) niet door de provincies reizen. 

De uiteindelijke 100 foto’s, gekozen door een jury onder voorzitterschap van Khadija Arib, geven een uniek inzicht in hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken. De campagne ‘Dit is mijn foto van de oorlog’ brengt de oorlogsfoto’s bij de mensen thuis, en wil op die manier stilstaan bij het feit dat we in Nederland al 75 jaar in vrijheid leven. Dit gevoel van verbinding is belangrijk in deze verwarrende tijd van onzekerheid en isolatie. 

Hierbij de bijdragen van Staatssecretaris BlokhuisDieuwertje Blok en Erik Scherder.

Op 4 mei a.s zullen de 100 foto’s bekend gemaakt worden op www.in100fotos.nl.
De NOS zendt die avond direct na de dodenherdenking een thema-programma uit, gewijd aan De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (NPO2, 20:35 - 21:25).
Die dag verschijnt ook het gelijknamige boek uitgegeven door WBooks in Zwolle. 

Meer over De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s: zie www.in100fotos.nl.

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s is een project in het kader van “75 Jaar Vrijheid”, uitgevoerd door het NIOD, op verzoek van Platform WO2. Mogelijk gemaakt door ministerie van VWS en het vfonds.