Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Postbus NIOD: doneer uw oorlogsbrieven aan het NIOD

Gepubliceerd op 29 maart 2023
Tijdens de campagneweek ‘Postbus NIOD’ (31 maart - 7 april 2023) roepen we iedereen op om (persoonlijke) correspondentie over de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en/of de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1950) te doneren aan het NIOD. Heeft u nog brieven, kaarten of briefwisselingen over de bezetting of over deze oorlogen uit de jaren 1935-1950? Overweeg dan eens om deze brieven aan het NIOD-archief te schenken.

Momenteel wordt de bestaande collectie oorlogsbrieven van het NIOD gedigitaliseerd in het project ‘Oorlog uit Eerste Hand: Oorlogsbrieven (1935-1950) van het NIOD digitaal'. In deze collectie zit een grote variëteit aan oorlogsbrieven: van militairen die naar huis schreven, tot ouders die met kinderen in de onderduik correspondeerden. Er zijn meer dan 160.000 scans gemaakt, die momenteel automatisch getranscribeerd worden. Dit proces maakt de brieven beter vindbaar voor historisch onderzoek door wetenschappers en andere geïnteresseerden. Door de mogelijkheid de collectie digitaal te bevragen en te bestuderen, treed er daarbij minder slijtage op en zo dragen we bij aan het behoud van de originele papieren stukken.

Heeft u in een oude koffer op zolder nog (persoonlijke) correspondentie liggen over de Tweede Wereldoorlog en/of aan de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, en wilt u dat deze brieven in het NIOD-archief worden bewaard voor toekomstig onderzoek? Neem dan contact op! Het NIOD bewaart deze brieven toekomstbestendig in ons archief.

Via dit schenkingsformulier kunt u uw stukken aanmelden voor ‘Postbus NIOD’. Vink daarvoor het vakje met ‘Postbus NIOD’ aan. Schenkingen die passen binnen ‘Oorlog uit Eerste Hand’ zullen niet alleen zorgvuldig door het NIOD worden bewaard, maar aanmeldingen tijdens de campagne ‘Postbus NIOD’ komen ook in aanmerking voor digitalisering. Indien dit het geval is, krijgt de schenker een hoge kwaliteit digitale kopie met transcriptie ervoor terug.

Heeft u andere interessante oorlogs-gerelateerde bronnen, en overweegt u schenking aan het NIOD? Ook dan kunt u terecht bij het NIOD: meld uw materiaal dan aan via ons online schenkingsformulier.

Voorwaarden schenkingen ‘Postbus NIOD’:

  • De schenking betreft/bevat (persoonlijke) oorlogscorrespondentie. Dit zijn bijvoorbeeld brieven, enveloppen of brief- of ansichtkaarten gerelateerd aan de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. De stukken stammen uit grofweg de periode 1935-1950;
  • De schenking is aangemeld via het online schenkingsformulier in de periode 31 maart t/m 5 mei 2023;
     
  • De schenkers hebben in het online schenkingsformulier aangevinkt dat ze willen meedoen aan de campagne ‘Postbus NIOD’;

Disclaimer: Niet iedereen ontvangt een met HTR-transcripties verrijkte scan retour. Er wordt een selectie gemaakt in de ingezonden brieven n.a.v. de uitgangspunten van project ‘Oorlog uit Eerste Hand’ en de campagneweek ‘Postbus NIOD’.

-
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en het Mondriaan Fonds.
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag