16 oktober 2019

Zondag 6 oktober sloot de succesvolle tentoonstelling ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ in het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam zijn deuren. Deze door het NIOD samengestelde fototentoonstelling trok vanaf de opening op Holocaust Memorial Day, 27 januari dit jaar, 53.022 geregistreerde bezoekers. De expositie kreeg veel lovende en emotionele reacties van bezoekers.

‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ was de eerste omvangrijke tentoonstelling waarin de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Duitse bezetting wordt getoond. Een groot aantal foto’s is gemaakt door gewone Nederlanders die de vervolging en de deportatie van Joodse medeburgers wilden vastleggen. Dat gebeurde vaak heimelijk vanonder een jas of langs opzij geschoven vitrage uit het raam van de woonkamer.

Medesamensteller en NIOD-onderzoeker Erik Somers: “De publieke belangstelling was vanaf begin af aan zeer groot. Mensen deelden hun bevindingen met anderen, die ook kwamen kijken. Opmerkelijk veel jongeren kwamen de tentoonstelling bezichtigen en reageerden getroffen. De veelal onbekende foto’s, in de tentoonstelling gekoppeld aan persoonlijke verhalen, raakten de bezoeker duidelijk. Op de laatste bezichtigingsdag brachten honderden belangstellenden nog snel een bezoek aan de expositie. Het was er die zondag zo druk alsof het de officiële opening betrof. Veel bezoekers bezochten de tentoonstelling al eerder, maar kwamen terug. De beelden liet hen niet los.”

Van de samenstellers van de tentoonstelling, NIOD-historici René Kok en Erik Somers, verscheen bij de tentoonstelling het boek ‘De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945.’ Nadat eerder dit jaar een Engelse vertaling uitkwam, verschijnt later deze maand een Duitse uitgave van het boek.

De tentoonstelling wordt momenteel gereed gemaakt voor overbrenging naar Berlijn. Daar zal de tentoonstelling vanaf 30 oktober 2019 te zien zijn in het gerenommeerde documentatiecentrum Topograhie des Terrors in het centrum van de Duitse hoofdstad, op de plek waar de SS en de Gestapo hun hoofkwartier hadden.

De tentoonstelling is een samenwerkingsverband van het NIOD, Joods Cultureel Kwartier (JCK), en Topographie des Terrors in Berlijn

Voor meer informatie over de tentoonstelling, zie: https://jodenvervolginginfotos.nl/