Ga direct naar: Inhoud
-
Foto: Robert Tjalondo
Nieuws

Terugblik: kick-off Postbus NIOD

Gepubliceerd op 24 april 2023
Eind vorige maand vond de kick-off plaats van de themaweek 'Postbus NIOD.' Tijdens de campagneweek (31 maart - 7 april 2023) riepen we iedereen op om (persoonlijke) correspondentie over de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en/of de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1950) te doneren aan het NIOD.

Met een brontheater doken een aantal NIOD-onderzoekers en -collectiespecialisten tijdens de kick-off op 31 maart in de huid van briefschrijvers. Hiermee vertolken zij voor even de stem van de briefschrijver en brachten daarmee zijn of haar verhaal voor even weer tot leven. Aansluitend gingen zij met het publiek in gesprek over de waarde van oorlogsbrieven en de rol die digitalisering hierbij speelt. 

Momenteel wordt de bestaande collectie oorlogsbrieven van het NIOD gedigitaliseerd in het project ‘Oorlog uit Eerste Hand: Oorlogsbrieven (1935-1950) van het NIOD digitaal'. In deze collectie zit een grote variëteit aan oorlogsbrieven: van militairen die naar huis schreven, tot ouders die met kinderen in de onderduik correspondeerden. Er zijn meer dan 160.000 scans gemaakt, die momenteel automatisch getranscribeerd worden. Dit proces maakt de brieven beter vindbaar voor historisch onderzoek door wetenschappers en andere geïnteresseerden. Door de mogelijkheid de collectie digitaal te bevragen en te bestuderen, treed er daarbij minder slijtage op en zo dragen we bij aan het behoud van de originele papieren stukken.

-
-
Foto: Robert Tjalondo
Foto: Robert Tjalondo

Heeft u nog brieven, kaarten of briefwisselingen over de bezetting of over deze oorlogen uit de jaren 1935-1950? Overweeg dan eens om deze brieven aan het NIOD-archief te schenken.

Via dit schenkingsformulier kunt u uw stukken aanmelden voor ‘Postbus NIOD’. Vink daarvoor het vakje met ‘Postbus NIOD’ aan. Schenkingen die passen binnen ‘Oorlog uit Eerste Hand’ zullen niet alleen zorgvuldig door het NIOD worden bewaard, maar aanmeldingen tijdens de campagne ‘Postbus NIOD’ komen ook in aanmerking voor digitalisering. Indien dit het geval is, krijgt de schenker een hoge kwaliteit digitale kopie met transcriptie ervoor terug. De actie Postbus NIOD loopt nog tot en met 5 mei.

-
-
Foto: Robert Tjalondo
Foto: Robert Tjalondo
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag