7 mei 2018

Een overzicht van de media optredens van collega's van het NIOD rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

NIOD, instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies in Amsterdam

'Dodenherdenking is een levende herinnering'

Directeur Frank van Vree van het NIOD was 4 mei speciale gast in Nieuwsuur. Samen met dominee Rikko Voorberg blikte hij terug op de ophef voorafgaand aan de rustig verlopen Dodenherdenking. Volgens Van Vree is tumult rond Dodenherdenking niets nieuws. Van Vree zei onder andere: ‘Al sinds de jaren ’60 zijn er rondom Dodenherdenking incidenten en debatten. Het geeft aan dat Dodenherdenking, op lokaal en nationaal niveau, heel belangrijk is voor mensen. Het geeft ook aan dat mensen de herdenking telkens een nieuwe betekenis willen geven. Dit betekent dat het een levende herinnering is, Dodenherdenking, en dat lijkt mij een goede zaak. ”   

Klik hier voor de uitzending. Het item begint op 15:21 minuten.

'Een Google voor archiefmateriaal'

Op 4 mei ook bij de NOS veel aandacht voor verhalen over de oorlog. Voor veel mensen is het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) een belangrijk startpunt voor een zoektocht naar de oorlog, of naar informatie over familieleden in de oorlog. Dit programma, een kenniscentrum gefaciliteerd door het NIOD, werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. NOB verbindt bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog uit ruim vierhonderddertig instellingen digitaal, en maakt ze zo beter vindbaar en bruikbaar. Een soort ‘Google voor archiefmateriaal’ noemt de NOS het.  

'Niet weggooien'

Gertjan Dikken van het NIOD was 5 mei te zien bij RTL nieuws met een item over een bijzondere schenking voor het archief die het NIOD vorige week ontving. Biologieleraar Oom Wout hield tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer gedetailleerd dagboek met foto's bij. Heeft u nog bijzondere verzamelingen of spullen uit de Tweede Wereldoorlog? Gooi ze niet weg, maar breng ze naar het NIOD.  

Gesneuveld aan het Oostfront

NPO Radio 1 besteedde in EenVandaag aandacht aan Tineke Koning, die een boek schreef over haar moeder, wier eerste man bij de SS ging en sneuvelde aan het Oostfront. Met de auteur bezoekt EenVandaag o.a. het NIOD, waar zij te woord worden gestaan door Carlijn Keijzer.

'Wat zou jij doen?'

Sinds 1945 werken de medewerkers van het NIOD dagelijks aan projecten rond oorlog en geweld. Op 4 mei lieten we vier collega’s aan het woord over hun werk en over verzet.