13 november 2012

De president van de Italiaanse republiek, Giorgio Napolitano, reikt op 14 november in Rome namens de International Balzan Foundation vier prijzen uit aan excellente onderzoekers. De Italiaans-Zwitserse variant van de Nederlandse Heinekenprijzen wordt jaarlijks toegekend aan personen die zich met hun wetenschappelijk werk hebben ingezet voor maatschappij en wetenschap. NIOD-directeur, Marjan Schwegman zit samen met achttien andere wetenschappers in de jury.

De prijs kent ieder jaar meerdere winnaars en is op te delen in twee categorieën. Zo wordt de prijs toegekend aan vier personen die zich hebben onderscheiden op het gebied van literatuur, wijsbegeerte en kunst en aan vier personen die zich hebben onderscheiden op het gebied van natuurkunde, wiskunde, scheikunde en geneeskunde. Het wetenschappelijk veld waarin de winnaars werkzaam zijn, wisselt elk jaar. In 2012 is dat rechtsfilosofie, musicologie, aardwetenschappen en epigenetica. Daarnaast wordt er om de drie jaar ook een prijs uitgereikt aan personen of groepen die zich hebben ingezet voor vrede en saamhorigheid in de wereld.

De prijswinnaars van dit jaar zijn Ronald M. Dworkin (rechtsfilosofie), Reinhard Strohm (musicologie), Kurt Lambeck (aardwetenschappen) en David Charles Balcombe (epigenetica). Voor deze prijs ontvangen de winnaars ieder een bedrag van 750.000 Zwitserse frank, waarvan de helft in verder onderzoek en stimulering van onderzoek van jonge onderzoekers moet worden gestoken.

De Balzan Foundation roept wetenschappelijke instituten en universiteiten op om voor volgend jaar wetenschappers te nomineren voor de Balzanprijs 2013. Meer informatie over de nominatieprocedure en de wetenschappelijk discipline waar de onderzoeker werkzaam in moet zijn, is te vinden op de website van de foundation.

De Balzan Prijs is vernoemd naar de Italiaanse journalist en uitgever Eugenio Francesco Balzan (1874-1953). Balzan was aan het begin van de twintigste eeuw een bekende figuur in Italië. In 1933 moest Balzan om politieke redenen zijn land verlaten en verhuisde hij naar Zwitserland. In 1950 keerde hij weer terug naar zijn geboorteland. Na zijn dood in 1953 besloot zijn dochter een deel van zijn nalatenschap te investeren in de International Balzan Foundation. Door middel van de prijs stimuleert de stichting wetenschappelijk onderzoek en geeft het jonge onderzoekers de kans om zich te ontwikkelen in hun vakgebied.