16 april 2019

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is in 1945 opgericht als documentatie- en onderzoekscentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, met inbegrip van hun maatschappelijke uitwerking op langere termijn. Tegelijk is het instituut collectiebeheerder en  vervult het een markante publieke functie op verschillende domeinen. Het beheert in huis drie kilometer archief, een bibliotheek met 65.000 titels en een grote fotocollectie. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Amsterdam. Het NIOD telt ca. 70 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De afdeling Collecties & Diensten (11 fte) zorgt voor het beheer en de toegankelijkheid van de archieven, de collecties en de bibliotheek. Tevens is de afdeling Collecties & Diensten verantwoordelijk voor de online services van het NIOD en de dienstverlening op de studiezaal. Het NIOD is op zoek naar een:

Hoofd Collecties & Diensten

Functieomschrijving

Het NIOD wil graag zijn rol in het nationale en internationale veld versterken. Voor de afdeling Collecties en Diensten betekent dit onder meer het laten aansluiten van de collecties op digitale infrastructuren, het vergroten van de digitale beschikbaarheid van WO II collecties en het optimaliseren van de dienstverlening.
De komende jaren ligt het accent op het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen in de organisatie en focus van de afdeling Collecties en Diensten om deze ambities te verwezenlijken. De richting hiervoor is in de afgelopen periode in samenspraak met de afdeling bepaald. Het is aan de Hoofd Collecties en Diensten om hier samen met de collega’s uitvoering aan te geven.

Als Hoofd Collecties en Diensten geef je vorm en inhoud aan het beleid ten aanzien van de vorming en ontsluiting, het beheer en behoud, en de beschikbaarstelling van de fysieke en digitale collecties van het NIOD (archieven, bibliotheek, beeldmateriaal en onderzoeksdata). Je geeft dagelijks leiding aan de afdeling Collecties en Diensten en stuurt op verdergaande verbetering van de dienstverlening en organisatie van de taken.  Je maakt deel uit van het Management Team van het NIOD en vertegenwoordigt het instituut in de relevante netwerken in het werkveld. Je zet je in voor een goede samenwerking tussen de afdeling Collecties en Diensten en de afdeling Onderzoek.

Gevraagde kennis en expertise

 • Academisch werk- en denkniveau;
 • Aantoonbare leidinggevende ervaring, bij voorkeur opgedaan bij (of binnen) een erfgoedinstelling of kennisorganisatie (minimaal 5 jaar);
 • Deskundigheid en visie op het gebied van collectiebeleid, collectie- en kennismanagement en digitale ontwikkelingen op het terrein van informatiebeheer;
 • Ervaring met veranderingsprocessen binnen organisaties in een vormgevende rol;
 • Kennis van, resp. ervaring met procesmanagement en het geven van leiding aan professionals;
 • Kennis van resp. ervaring met processen m.b.t. ‘van analoog naar digitaal werken’;

Persoonlijkheid en competenties

 • Je bent een overtuigende, ervaren en resultaatgerichte leidinggevende, die collega’s weet mee te nemen in een veranderende omgeving en laat floreren;
 • Je motiveert en verbindt de medewerkers van de afdeling, met oog voor hun individuele expertise en vaardigheden en ontwikkelkansen;
 • Je bent een energieke ondernemende persoonlijkheid met uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • Je weet hoe de organisatie te betrekken bij het organiseren van projecten en werkprocessen, je kan informatie goed analyseren en durft besluiten te nemen;
 • Je neemt initiatief, beschikt over inventiviteit en ziet kansen, samenwerking en partnerschappen in het nationale en internationale netwerk;
 • Je weet mensen met verschillende belangen binnen de organisatie voor het afgesproken beleid te winnen
 • Je bent enthousiast om voor het NIOD te werken.

Aanstelling

Het betreft een functie van 0,8-1 fte voor de duur van één jaar, waarna bij goed functioneren een vaste aanstelling kan volgen.

Wat bieden we?

Een mooie functie in een zich ontwikkelende organisatie met betrokken medewerkers, binnen een maatschappelijk aansprekende en inhoudelijk inspirerende werkomgeving. Het NIOD biedt een werkomgeving op een zeer inspirerende werklocatie in de binnenstad, met veel ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Afhankelijk van opleiding en werkervaring bedraagt het salaris -bij een fulltime dienstverband-  maximaal € 6.738,- bruto per maand (schaal 14 CAO NU), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Daarnaast bieden wij onder andere een reiskostenvergoeding en diverse scholing- en ontwikkelmogelijkheden.

Meer informatie

Voor vragen over deze functie kun je je wenden tot Marjolein Schenkel via het mailadres vacature@niod.knaw.nl. Zie ook de website www.niod.nl.

Reageren

Je sollicitatie met een motivatie en curriculum vitae ontvangen wij graag vóór 15 mei per e-mail, gericht aan het hoofd bedrijfsvoering van het NIOD, Marjolein Schenkel, op vacature@niod.knaw.nl onder vermelding van ‘vacature hoofd collecties en diensten’. 
Bij gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten (KNAW) de voorkeur.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen