Ga direct naar: Inhoud
-
Nieuws

Verborgen verhalen uit de bodem van kamp Westerbork

Gepubliceerd op 29 augustus 2022
Vanaf 14 september presenteert Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling 'Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971', met de archeologische vondsten die gedaan zijn in de afgelopen dertig jaar. De expositie is samengesteld door het Groningen Institute for Archeology (GIA) onder leiding van NIOD-directeur Martijn Eickhoff.

Het is de eerste keer dat er een compleet overzicht te zien is van de archeologische opgravingen die in de afgelopen dertig jaar bij kamp Westerbork hebben plaatsgevonden. De expositie is samengesteld door het Groningen Institute for Archeology (GIA) onder leiding van Martijn Eickhoff, die als bijzonder hoogleraar aan het Groningse instituut verbonden is. Oud kampgevangenen en -bewoners, uit de periode doorgangskamp Westerbork en woonoord Schattenberg, vertellen welke herinneringen de vondsten bij hen oproepen. Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939 – 1971 is tot 6 november te zien in het museum van Kamp Westerbork.  

Herinneringen uit de grond

Een stukje prikkeldraad, een kapmes, een kinderlaarsje en een tube zalf. In de expositie komen de associaties bij deze objecten van zowel oud-gevangen van kamp Westerbork, als de bewoners van woonoord Schattenberg aan bod. In videofragmenten vertellen zij de verhalen die de archeologische vondsten bij hen oproepen. 

Tijdens de herinrichting van het kampterrein in het begin van de jaren negentig ontdekten medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op plekken van waar ooit barakken stonden objecten in de bodem. Later zijn er, naast onderzoek op het voormalig kampterrein, opgravingen gedaan op de vuilnisbelt en in- en rond de woning van de kampcommandant. De vondsten op de voormalige vuilnisbelt waren talrijk. Naast honderden scherven zijn bijvoorbeeld medicijnflesjes, schoenen, en brillen aangetroffen.

Bodemarchief van 1939 tot 1971

De vondsten laten ook de naoorlogse geschiedenis van de plek zien. Zo hebben de archeologen duidelijk afval uit de periode 1939 - 1945 aangetroffen, maar ook afval uit de naoorlogse periode, namelijk die van het woonoord Schattenberg. 

Lees meer over deze tentoonstelling en de activiteiten rondom de tentoonstelling op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag