15 maart 2018

Het NIOD en de Universiteit Utrecht gaan de ervaringen van Syrische vluchtelingen met massaal geweld onderzoeken en documenteren.

Nu te zien bij het NIOD: fototentoonstelling 'Tussen Aleppo en Mosul'

Hoe ervaren mensen massaal geweld? Wat doet een burgeroorlog met een mens? Met het ‘Syrische Oral History Project’ gaan het NIOD en de Universiteit Utrecht de ervaringen van Syrische vluchtelingen met massaal geweld onderzoeken en documenteren. Het documenteren en onderzoeken van massaal geweld is een kerntaak van het NIOD, dat in 1945 werd opgericht om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen en er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. De getuigenissen van de Syriërs zullen niet alleen een belangrijke bron voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek zijn, maar zijn ook belangrijk voor de vluchtelingen zelf. De Syriërs zullen geïnterviewd worden met wetenschappelijk verantwoorde interviewmethoden.

Zo compleet mogelijk beeld van de oorlog

Voor het (Engelstalige) ‘Syrian Oral History Project’ sprak NIOD-onderzoeker Uğur Üngör (die ook historicus en socioloog is aan de Universiteit van Utrecht) met tientallen Syrische vluchtelingen. Hij verzamelt hun getuigenissen om een zo complex mogelijk beeld te krijgen van de Syrische oorlog. Volgens Üngör is het zeer belangrijk dat de Syriërs hun verhaal kunnen vertellen. Üngör: “Inmiddels wonen er vele miljoenen Syrische vluchtelingen in Europa. Velen van hen zullen ook in het Westen blijven. Het is belangrijk dat deze mensen psychologische bijstand krijgen bij het verwerken van hun oorlogservaringen. Maar het is ook heel belangrijk dat ze ‘maatschappelijk gehoord’ worden, als een groep mensen die ernstig is getroffen door oorlogsgeweld. Syrische vluchtelingen dragen de oorlog met zich mee en dat heeft een grote invloed op hun functioneren in Europese samenlevingen. Het leren van de taal, het vinden van een baan en het vertrouwen in de democratie en de rechtsstaat zijn allemaal processen die ongetwijfeld worden beïnvloed door oorlogservaringen”.

Massaal geweld wereldwijd probleem

Uğur Üngör is ervan overtuigd dat het optekenen van de getuigenissen ook de wetenschap verder brengt. Üngör: “De ervaringen en herinneringen van de Syriërs zullen ons niet alleen helpen met het beter begrijpen van de Syrische geschiedenis of de geschiedenis van het Midden-Oosten. Massaal geweld is wereldwijd nog steeds een enorm, actueel probleem. De getuigenissen van de Syrische vluchtelingen kunnen ook helpen bij onderzoek naar geweld in andere landen: van plundering tot slachtofferschap, polarisatie en verzoening, religiositeit en secularisme, mobilisatie en demobilisatie, georganiseerde misdaad en mensenhandel. Het zijn allemaal onderwerpen waar onderzoekers baat zullen hebben bij het Syrian Oral History Project.”

Meer weten?

Bekijk een interview met Ugur Üngör