3 mei 2018

Wat is verzet? Waarom is het verzet van toen ook nu voor ons van belang? Zou ík zelf in verzet gaan? Sinds 1945 werken de medewerkers van het NIOD dagelijks aan projecten rond oorlog en geweld. Vandaag laten we vier collega’s aan het woord over verzet.

NIOD medewerkers over verzet
  • Directeur Frank van Vree van het NIOD schreef de jaarthematekst Verzet als voorbeeld. Het nationaal comité 4 & 5 mei maakte er een prachtige animatie van. In het filmpje ‘Verzet: wat zou jij doen?’ legt Frank van Vree uit wat we anno 2018 kunnen leren van de verzetsdaden van journalisten tijdens de oorlog. 
  • Hinke Piersma werkt aan een onderzoek naar de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de Duitse bezetter werkte de politie namelijk volop mee aan de Jodenvervolging. Maar er waren ook politiemannen die de veiligheid van vrouw en kinderen riskeerden met hun verzetsdaden...Klik hier voor het filmpje Grenzen aan het dienstbevel.

  • Jeroen Kemperman publiceerde onlangs het boek Oorlog in de collegebanken - studenten in verzet 1940-1945. Nederlandse studenten speelden een voortrekkersrol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er kwamen zo’n vierhonderd studenten om tijdens de oorlog. Maar waren ze echt zo heldhaftig? Klik hier voor het filmpje Oorlog in de collegebanken.

  • René van Heijningen beheert de digitale Erelijst van Gevallenen. Daarop vind je de namen van Nederlanders die tijdens de oorlog overleden door oorlogshandelingen, door verzet of als gevolg van maatregelen van de bezetter. Nog steeds reizen er mensen van over de hele wereld naar Den Haag om een foto te maken bij het boek waarin de namen van hun voorouders staan. Op www.erelijst.nl kan iedereen een bloemetje leggen bij de naam van een overledene. Doe je mee? Klik hier voor het filmpje.